Wintersport met een beperking

Geplaatst op 10 oktober 2022, 12:30 uur door de redactie.

Wintersport met een beperking is misschien wel de mooiste vakantie die er is. De hele dag lekker bewegen in de buitenlucht, ‘s avonds lekker eten en gezellig samenzijn. Telefoon op zak voor de foto’s, want skiën of snowboarden in de bergen staat garant voor waanzinnige vergezichten! Heb je nog nooit geskied? Dan moet je dat zeker eens meemaken. Heb je al ski-ervaring? Dan weet jij precies waarom je weer op wintersport wilt!

Wintersport voor gehandicapten, natuurlijk!

Laat je niet tegenhouden door vooroordelen. Met of zonder beperking, wintersporten is voor iedereen mogelijk! Je kunt samen met je vrienden of ouders op vakantie, waarbij er voor jou begeleiding is tijdens het skiën of snowboarden. Ook kun je ervoor kiezen om zonder bekenden met een georganiseerde vakantie mee te gaan. Met een groep enthousiaste wintersporters en ervaren begeleiders ga je dan naar Oostenrijk voor een onvergetelijke week. Je zal iedereen dan snel leren kennen. Vaak wordt er een paar weken voor vertrek een ontmoetingsdag georganiseerd, zodat je iedereen al een keer hebt gezien.

Skiën met een verstandelijke beperking

Heb jij een lichte verstandelijke beperking of autisme? Dan kun jij, met of zonder ervaring, mee op wintersport. Je wilt natuurlijk zo zelfstandig mogelijk op vakantie. De begeleiding is mee en helpt jou waar nodig. De één heeft immers minder hulp nodig dan de ander. Zo voelt iedereen zich op zijn gemak en kun je genieten van een week in de sneeuw. 

Je kunt skiles krijgen van de ervaren skileraren die mee op reis zijn. Zowel een beginnend als ervaren wintersporter kan zodoende dagelijks les krijgen. Er zijn diverse organisaties die deze reizen organiseren, zoals Flow Reizen, Uphill Wintersports, Shos, Stichting Samen in de Sneeuw. 

Zitskiën met begeleider

Zitskiën met een lichamelijke beperking kan iedereen leren. Het vergt een portie doorzettingsvermogen, maar met begeleiding komt dat ongetwijfeld helemaal goed. Heb je nog geen ervaring met zitskiën, kun je ervoor kiezen om al in Nederland skiles te nemen. Ook zonder les kun je mee naar de bergen. De ervaren skileraar helpt jou bij de lift en kan de zitski besturen.

Ervaren zitskiërs hoeven minder geholpen te worden. De begeleiders overleggen met jou waar ze kunnen ondersteunen. Misschien heb je alleen hulp nodig bij het in en uitstappen van de lift en het meenemen van de zitski. Of je wilt hulp of tips tijdens de afdaling. De reisorganisaties zijn zeer ervaren en kunnen de vakantie helemaal op jouw wensen afstemmen. Voor een onvergetelijke vakantie kun je onder meer terecht bij Stichting Wintersport Gehandicapten, UP Adaptive Sports en Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW). Deze vakanties zijn niet alleen voor zitski, maar ook met andere lichamelijke beperkingen kun je bij hen terecht.

Skivakantie met een visuele beperking

De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging NVSV organiseert wintersportvakanties voor mensen met een visuele beperking. De ski reizen gaan naar onder meer Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Er zijn aparte reizen voor jongeren, volwassenen en gezinnen.

Ook kun je gaan langlaufen in Fins Lapland, boven de poolcirkel in Finland. Oneindige langlaufmogelijkheden in de prachtige besneeuwde natuur. Geen drukke après-ski zoals je dat bij skivakanties vaak aantreft, maar serene rust. Zo kun je ‘s avonds rustig met elkaar kletsen, kaarten of even zelf een boek lezen.

Grenzen verleggen tijdens de Mentelity Games

Elk jaar worden de Mentelity Games georganiseerd. Een week sneeuwplezier in Zwitserland, waar je met en zonder beperking jouw grenzen kunnen verleggen. Dus je kunt je vrienden of familie ook meenemen. Ski of snowboard ervaring is fijn, maar niet noodzakelijk. Bij de – door voormalig paralympisch kampioene Bibian Mental opgerichte – stichting geldt het motto: kijken naar mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. 

Je kunt immers les krijgen van ervaren snowboard of ski leraren. Of samen met een vrijwilliger op pad om een mooie tocht te maken. Ook kun je samen met Nederlandse Paralympische atleten skiën, mag je een slalom parcours proberen of een kleine schans met een Big Airbag.

Skiles voor gehandicapten in Nederland

Voor je op vakantie gaat, is het fijn om al wat ervaring op te doen. In Nederland kun je skiles nemen op kunstsneeuw in de skihal van SnowWorld. De grootste skihallen vind je in Zoetermeer en Landgraaf. Ook kun je les nemen in de buitenlucht op een borstelbaan of in één van de indoor rolbanen.

Skiles met een fysieke beperking

Er zijn diverse skischolen waar je terecht kunt met een fysieke beperking. Zo traint stichting Ski-Uniek maandelijks op zaterdag aan het einde van de middag of begin van de avond. Wil je wekelijks trainen? Dan kun je met een lichamelijke uitdaging kun je ook uitermate goed terecht bij de Mentelity Foundation. Zij trainen van september tot december bij SnowWorld Landgraaf (zaterdag) en Zoetermeer (zondag). Ook kun je kiezen voor de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters of stichting G-skien, die trainen op de borstelbaan van skiclub Wolfskamer in Huizen.

Skiles met een licht verstandelijke beperking

Bij Uphill – Wintersport voor iedereen wordt skiles gegeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij doen dit bij SnowWorld Zoetermeer en bij indoor rolbanen Snowlimits Groningen en SnowsportCenter Utrecht. Stichting geHandicapten Op Ski’s (Shos) verzorgd trainingen voor mensen met een verstandelijke, fysieke of visuele beperking. Deze non-profit-vrijwilligersorganisatie geeft skiles op alle locaties van SnowWorld.

Skiles met een visuele beperking

De NVSV verzorgd naast skivakanties ook skilessen in Nederland. Op zondagochtend wordt er getraind in SnowWorld Zoetermeer. Daarnaast is het ook mogelijk om les te krijgen op indoor rolbanen in Hoofddorp, Alphen a/d Rijn, Zwolle, Leeuwarden, Bergen op Zoom of Den Bosch. Wie wil leren langlaufen, kan terecht bij de borstelbaan van langlaufvereniging Gouda.

Op Capido kun je ook veel wintersportliefhebbers ontmoeten. Zoek jij een leuk maatje om samen mee op wintersport te gaan? Of een geliefde die ook van skivakanties houdt? Meld je gratis aan bij Capido en ga op avontuur!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen