Wandelen met een beperking

Geplaatst op 06 december 2022, 10:28 uur door de redactie.

Wandelen is één van de meest eenvoudige sport die je maar kunt doen. Met een relatief goedkope investering in goede wandelschoenen kun je al van start. Echter is het voor niet iedereen zo makkelijk. Wanneer je een chronische of lichamelijke beperking hebt en afhankelijk bent van een rolstoel wordt het al een stuk lastiger, maar zeker niet onmogelijk!

Wandelen is rustgevend en gezond!

Sowieso is wandelen goed voor je gezondheid en je brein. Het wandelen activeert een deel van je hersenen en bloedsomloop. Ook kan het een bepaalde gerustheid geven, wanneer je ADHD, autisme of veel last van stress hebt. In de onderstaande video vertelt Nederlands hoogleraar Neuropsychologie aan de VU Amsterdam Erik Scherder waarom wandelen zo goed voor je is.

Off-road wandelen: Hiken met een beperking

Oke wandelen op een verhard pad gaat misschien nog wel, maar als je off-road gaat wandelen in de bergen of gaat hiken is het zaak dat je goed voorbereid van huis gaat. Hiken is echt iets anders dan wandelen. Zorg er daarom dus ook voor dat je rustig begint en naarmate de tijd vordert het verder uitbouwt. Op deze manier voorkom je dat je een vervelende blessure oploopt doordat je teveel
van jezelf vraagt en behoud je te motivatie om de volgende keer weer te gaan.

Hike niet alleen

Vooral als beginnende hiker is het aan te raden om iemand mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld meegaan met Stichting Onbegrensd Avontuur die verschillende off-road wandelingen organiseert in Nederland of buitenland met een off-road rolstoel. Het is dan wel zo prettig dat er iemand bij je is die je kan helpen en waar nodig iemand anders kan alarmeren.

Uiteraard dien je hiervoor wel een telefoon met internet te hebben. Gelukkig is het afsluiten van een sim only nog nooit zo eenvoudig geweest. Online kun je namelijk niet alleen je abonnement voor televisie en internet vergelijken, maar natuurlijk ook voor een geschikte sim only. Zo ben je tijdens het hike altijd bereikbaar en hoef je niet bang te zijn dat je niemand kunt bereiken.

Zorg voor een volle accu

Naast een telefoon waarmee je kunt bellen en internetten, is het ook wel prettig dat je accu vol is. Zorg er dus altijd voor dat je een telefoon meeneemt die volledig is opgeladen. Ben je nu van plan om een flinke tocht te gaan maken en weet je niet zeker of je telefoon dit wel volhoudt? Wees dan verstandig en neem een powerbank mee. Heb je deze niet, zorg er dan voor dat jij of je maatje de telefoon uitzet. Zo heeft één van beide namelijk nog voldoende batterij op het moment dat de ander de telefoon leeg heeft.

Wandel activiteiten voor mensen met een beperking

Heb je na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Capido organiseert regelmatig strand, bos- of stadswandelingen in Nederland en België. Tijdens deze offline activiteiten kun je ook andere singles met een beperking leren kennen.

Start met daten Inloggen


Beeld: Stichting Onbegrensd Avontuur
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen