Tips voor je coming out

Geplaatst op 12 maart 2021, 09:50 uur door de redactie.

Wanneer je gevoelens hebt voor hetzelfde geslacht en wellicht regelmatig seks hebt met hetzelfde geslacht als dat jij hebt is het wel duidelijk dat je biseksueel of homo / lesbisch bent.

Natuurlijk is dat niet erg, want het is jouw leven en jij bent jij. Je omgeving gaat er altijd standaard vanuit dat je hetero bent. Maar wanneer en hoe vertel je nou dat je op mannen of vrouwen valt?

Wanneer kom je uit de kast?

De meeste vertellen het in hun puberteit. Maar in de puberteit kun je ook nog in een experimentele fase zitten, dus doe het alleen als jezelf er ook zeker van bent.

Vooral voor jonge jongens of meiden is het moeilijk om uit de kast te komen. Vaak is het de onzekerheid die speelt. Bang om afgewezen te worden bij ouders, familie en/of vrienden. Achteraf valt het vaak mee en lucht het vooral op. Maar je moet wel even het juiste moment vinden om het te vertellen. Ook kun je bij jezelf afvragen is het voor diegene relevant?

Je kunt het bijvoorbeeld in fases doen. Bijvoorbeeld eerst je beste vriend(inn)en en daarna je ouders, familie en andere kennissen. Of je kunt er een “grote dag” van maken dat je het wereldkundig maakt bijvoorbeeld thuis, op school, werk en de sportvereniging. Of tijdens je verjaardag of op gewoon social media. Het is maar net waar je je goed bij voelt. Alleen jij bepaalt het moment wanneer je er klaar voor bent.

Een andere manier is om hier en daar hints te laten vallen en als ze er naar vragen het gewoon te zeggen. Of gewoon doen dat je al jaren uit de kast was maar het ineens zichtbaar maakt op social media.

Uit de Podcast

Wat ook kan helpen is te kijken hoe andere dit hebben aangepakt. Een hele mooie podcast serie is Uit de Podcast van programmamaker Eveline de Bruijn wiens zoon ook homoseksueel is. Zij interviewde Bekende Nederlanders onder wie Rik van de Westerlaken  Jeangu Macrooy en Jurre Geluk over hun coming out.

Reacties op je coming out

Waar je vooraf zo bang voor was, kan achteraf een hele opluchting zijn en erg meevallen. Veel zullen reageren van “Oh het maakt niet uit, je bent wie je bent” of misschien dat ze al een vermoeden hadden.

Het kan ook zijn dat mensen het niet van je verwacht hadden en eventjes overvallen worden door je coming out. Geef die mensen de tijd om het tot zich door te laten dringen. Uiteindelijk zullen ze er goed mee omgaan.

In het slechtste geval accepteert de ander het niet dat je op mannen of vrouwen valt of willen ze het niet geloven. Dat is natuurlijk erg jammer zeker als het je ouders zijn of familie is. Probeer dan gewoon jezelf te blijven en ga je niet anders gedragen om te bewijzen dat je op mannen valt.

Uiteindelijk is het jouw leven en ze hebben daarvoor jou ook geaccepteerd zoals je bent. Probeer het misschien op een ander moment bespreekbaar te maken of laat het anders rusten. Maar ga ondertussen wel door met je leven en de liefde van je leven te vinden.

Meer informatie over coming out

Klaar voor de liefde van je leven?

Wil je na het lezen van deze blog ook die stap zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Freepik.com
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen