Tips om datingfraudeurs te herkennen en te voorkomen

Geplaatst op 29 december 2021, 12:02 uur door de redactie.

Eind december 2021 heeft het CCV (Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid) een online campagne gelanceerd Check je date. Met deze campagne wil het CCV mensen die zich op dating platforms begeven waarschuwen voor datingfraudeurs en deze te herkennen. Volgens de fraudehelpdesk werd er in 2021 bij 218 slachtoffers in totaal maar liefst 7 miljoen euro buitgemaakt. Dat komt neer op circa €30.000,- per persoon.

Wat is datingfraude?

Bij datingfraude kom je in contact met een in eerste opzicht een leuk en oprecht persoon die voor jou lijkt te gaan, maar in werkelijkheid een oplichter is en uit is op je geld. Tijdens gesprekken spelen ze in op jouw gevoel waardoor je je gevleid voelt en verliefd wordt. Als de vertrouwensband gelegd is beginnen ze geld te vragen voor bijvoorbeeld familie, noodgevallen of om tot een ontmoeting te komen. Denk aan bijvoorbeeld dure vliegtickets.

Tips om datingfraude te herkennen

Als je online aan het daten bent dan is het natuurlijk verstandig om de persoon in kwestie een beetje te screenen. Hieronder geven we een aantal tips om te controleren of je niet te maken hebt met een dating oplichter.

  • Geeft de persoon je snel en veel complimenten?;
  • Wilt je date de communicatie vrijwel gelijk via WhatsApp of Facebook doen?;
  • Wilt je date geen verschillende foto’s geven of videobellen?;
  • Vraagt jouw date om geld voor een noodgeval, familie of jouw te bezoeken?

Controleer of jouw geen dating oplichter is

  • Google op de naam van je date als je deze weet;
  • Check de profielfoto van je date op Google Afbeeldingen;
  • Blijf op de datingsite communiceren en geef niet zomaar je WhatsApp, Facebook of Instagram;
  • Maak nooit geld over als daar om gevraagd wordt;
  • Wees alert op taalfouten en gebrekkig Nederlands.

Het is altijd verstandig om een goede vriend(in) of familie op de hoogte te stellen als je contact hebt met een date. Desnoods laat je hem of haar een keer meelezen / kijken met je gesprekken om een beoordeling te hebben buiten je liefdesbubbel. Mocht het tot een afspraak komen laat dan ook aan iemand weten waar je naar toe gaat.

Veiligheid op Capido

Uiteraard zijn wij ook erg waakzaam als het om veiligheid gaat. Dagelijks worden alle profielen gescand en kunnen gebruikers nepprofielen of mogelijke oplichting rapporteren via ons dating systeem. Vanwege privacy redenen doorzoeken wij niet de chat gesprekken.

Ook investeren wij steeds in nieuwe technologie om in te bouwen in ons dating systeem. Hierbij kun je denken aan kunstmatige intelligentie (AI) waarbij met machine learning bepaalde patronen kunt ontdekken en foto’s kunnen herkennen om tijdig deze personen te bannen van het dating platform.

Slachtoffer geworden van datingfraude?

Wanneer je slachtoffer bent geworden van datingfraude geeft dit natuurlijk een beschamend gevoel. Hoe stom heb je kunnen zijn? Je zit vol emoties je voelt je rot, je bent boos, misschien wel bang en hebt minder vertrouwen in andere mensen.

Het is belangrijk niet om in je schulp te kruipen, maar juist actie te ondernemen en er over te praten. De volgende stappen kun je ondernemen als je slachtoffer bent geworden van datingoplichting.

  • Informeer het dating platform;
  • Meld je oplichting bij de Fraudehelpdesk;
  • Doe aangifte bij de politie;
  • Maak geen geld meer over;
  • Blokkeer je oplichter op social media, whatsapp en andere platformen;
  • Neem geen contact meer op met de oplichter.

Heb je na het deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: CCV Campagne 2021
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen