Geplaatst op 01 mei 2021, 08:00 uur door de redactie.
Vandaag is het 1 mei de dag van de arbeid. We schreven al eerder een blog over dat werken met een beperking niet altijd vanzelfsprekend is. Natuurlijk wil iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan de maatschappij, maar soms is dit niet mogelijk door een handicap en zijn dan aangewezen op een Wajong uitkering. Maar het wordt ook de mensen die wel willen en kunnen werken het niet makkelijk gemaakt om aan de bak te komen, omdat je vaak al 1-0 achter staat omdat je een beperking hebt. In deze blog geven we je een aantal tips voor het maken van een CV, sollicitatiebrief en sollicitatiegesprek.
Het is altijd puzzelen om een perfecte baan te vinden die bij jou past. Vaak is het vanuit de werkgever en werknemer denken naar aan creatieve oplossing. De werkgever kan vaak met financiele tegemoetkoming bijvoorbeeld een aangepaste werkplek realiseren of hulpmiddelen aanschaffen die eventueel nodig zijn. Of rekening houden dat je sneller moe of afwezig bent omdat je naar de fysiotherapie of ziekenhuis moet.
Soort beperking | Aan de slag als |
Fysieke beperking | Administratieve- en kantoorfuncties |
Zintuiglijk beperking | Telefonische verkoop, webcare en veel kantoorfuncties |
Chronische beperking | 20% van de beroepsbevolking |
Mentale beperking | Kopieerwinkel, fietsenwinkel en supermarkt |
Dyscalculie / Dyslexie | Creatieve of sociale sector |
Bij het vinden van een baan is het belangrijk dat je kijkt naar wat je wél kunt. Als je een spraakprobleem of doof bent, dan kun je nog steeds prima helpdeskmedewerker worden, maar dan via een chat in plaats van telefonisch.
1. Doe een zelfreflectie
Het is daarom goed om een soort van zelfreflectie te maken waarin je je sterke en zwakke punten op een rijtje zet voor jezelf. Je kunt je afvragen “Wat wil ik?”, “Wat kan ik?”, “Wat zoek ik?”.
2. Maak een CV zonder je beperking te noemen
Maak een CV met alle persoonlijke gegevens, opleidingen, vrijwilligerswerk, interesses en hobbies. In je CV hoef je niet te vermelden dat je een beperking hebt.
3. Benoem hulpmiddelen voor werkgever
Niet alle werkgevers zijn op de hoogte van financiële tegemoetkomingen die zij krijgen bij hij het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking. Hierbij kun je denken om de werkplek aan te passen of een jobcoach. Lees op de website van Rijksoverheid meer over tegemoetkomingen. Dit kan een werkgever over de streep trekken, omdat ze vaak denken dat ze zelf voor de kosten moeten opdraaien terwijl dit niet per se zo is.
Een sollicitatiegesprek is voor iedereen spannend, je wilt immers je beste kant van jezelf laten zien bij de eerste indruk. Het is daarom verstandig om goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Bedenk wat voor vragen er gesteld kunnen worden en welke vragen jij aan hen wilt stellen!
1. Vertel wel of niet over je beperking
Ook kun je nadenken of je inhoudelijk in gaat vertellen over je beperking. Volgens de regels ben je alleen verplicht dit te melden als een handicap de werkzaamheden belemmert. Dus het hoeft niet per se, al is het natuurlijk wel goed om open kaart te spelen, maar is dit al bij het eerste gesprek al relevant?
Wanneer je wel gaat vertellen over je beperking, doe dit niet gelijk aan het begin van het gesprek. Je wilt jezelf op een andere manier presenteren dan iemand met een beperking. Je solliciteert immers voor het werk en je kwaliteiten. Tenzij je een zichtbare beperking hebt dan is het misschien goed om een korte inleiding te geven zodat je die vragen al weggenomen hebt.
2. Kort en positief vertellen over je beperking
Wanneer je wel iets gaat vertellen over je beperking is het verstandig om dit kort en positief te doen. Het is geen goed idee om je hele levensverhaal op tafel te leggen. Dit geeft een dramatisch beeld voor de werkgever en kan een reden zijn om jou niet aan te nemen. Je kunt beter vertellen wat je ondanks je beperking allemaal kan en welke kwaliteiten jij in huis hebt.
3. Geef niet op
Wanneer je afgewezen wordt op je sollicitatiebrief of de sollicitatiegesprek, kan het niet echt motiverend werken. Maar geef de moed zeker niet op! Probeer er achter te komen wat er fout is gegaan en verbeter dit de volgende keer. Wellicht is het handig om hulp in je omgeving te zoeken die je kan helpen bij het solliciteren.
Heb je na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk voor meer sollicitatietips op de blog van CVSter. En euh,.. nog een voordeeltje als je aangenomen wordt. Je ontmoet dan ook hele leuke collega’s waar je wellicht verliefd op wordt! Maar liefst 20% van de relaties ontstaat op de werkvloer. Mocht de ware toch niet er tussen zitten? Meld je dan gerust alsnog vrijblijvend aan op Capido. Hier ontmoet je duizenden singles waar jouw droomdate waarschijnlijk dan wel tussen zit!