Slechtziend of blind: flirten zonder knipogen, maar met een mooi gesprek

Geplaatst op 17 augustus 2020, 08:05 uur door de redactie.

Het valt niet mee om online te daten als je geen of bijna geen zicht hebt. Veel apps en datingsites laten de selectie immers afhangen van het uiterlijk. Maar het kan ook anders, dat weet Ralf Habets (39). “Je kunt ook verliefd worden op een geur, stem of karakter”, weet de Limburger.

Tot zijn 28ste had hij in de ziende wereld beperkt zicht. Inmiddels kan hij alleen nog een beetje verschil tussen dag en nacht zien. “Maar gelukkig ben ik baas achter mijn eigen voordeur”, steekt hij van wal. Hij is alleenstaand en weet zich prima te redden, zoals de meeste blinden en slechtzienden. “Om maar gelijk even een misvatting de wereld uit te helpen: wie blind is of slechtziend, is niet hulpbehoevend. Dat is al heel lang niet meer zo en een gedateerde gedachte”, verduidelijkt hij. “Ook ik krijg vaker te maken met dergelijke vooroordelen. Dat kan soms als een harde klap aanvoelen, maar is meestal natuurlijk goedbedoeld.”

Daten met een slechtziende

Ralf heeft een uitgesproken mening als het aankomt op daten. “In een wereld waarin je niet kunt zien, kun je iemand nog altijd aantrekkelijk vinden. Een stem, geur of bijzonder gesprek is ook een vorm van aantrekkingskracht.” Hij merkt daarbij wel op dat voor mensen met een visuele beperking gesprekken al snel een serieuze wending krijgen. “Knipogen, flirten, non-verbaal communiceren. Dat is er niet bij. Daardoor komen zwaardere onderwerpen in een gesprek al snel aan de orde. Dat kan een bepaalde druk met zich meenemen. Alles is namelijk gelijk bespreekbaar.”

Gezonde relatie voor slechtziende

Toch ziet Ralf daar ook voordelen in. “Je weet gelijk een hoop over elkaar en dat kan natuurlijk ook versterkend werken in een liefdesrelatie.” Toch verbaast hij zich ook over vrienden die spreken over relaties. “Dan krijg ik wel eens het gevoel dat iemand op zoek is naar een partner die vooral bezig is met het huishouden.  Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een gezonde liefdesverhouding. Een relatie moet een aanvulling zijn, geen invulling. Ongeacht of je wel of niet slechtziend bent.” De Limburger ziet ook dat singles online niet altijd eerlijk zijn. “Veel mensen hebben bijna perfecte profielen, maar blijken in werkelijkheid heel anders in elkaar te zitten. Zij zoeken iemand om hun eigen problemen op te lossen”, zo waarschuwt Ralf.

Meer oog voor blinden en slechtzienden

Gelukkig zijn er meer voorbeelden van geslaagde dates. Ook voor mannen en vrouwen met een visuele beperking. Volgens verschillende schattingen zijn er meer dan 400.000 Nederlanders die (bijna) niet kunnen zien. Dat aantal zal gezien de vergrijzing waarschijnlijk alleen maar toenemen. Mede door het VN-verdrag Handicap wordt er steeds beter nagedacht over het blindproof maken van openbare ruimten en andere gelegenheden.

Slechtzienden ook online op zoek naar liefde

Daar weet Ralf ook alles van. Hij werkt in het dagelijkse leven bij Koninklijke Visio, het landelijke expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Niet alleen op straat, maar ook online zijn er steeds meer tools om ervoor te zorgen dat blinden en slechtzienden niet worden vergeten. Zo heeft datingsite Capido voor mensen met een beperking de mogelijkheid om via Talkie alle teksten voor te lezen en is er een knop om het contrast te vergroten bij belangrijke onderdelen van het platform. Zo wordt daten voor slechtzienden gemotiveerd en kan écht iedereen, man en vrouw, op zoek naar de bekende ‘klik’ – en wie weet liefde – aan de andere kant van het scherm.

Bijna blind, maar blij met leven op de tast

Ralf is natuurlijk ervaringsdeskundige en weet hoe het is om wel én niet te zien. Hij geniet, zoals hij zelf zegt, van zijn leven op de tast. “Mede dankzij mijn ouders heb ik al van kleins af aan geleerd om met mijn oogbeperking te leven. Dat geeft nu een hoop vrijheid.” De dertiger kan dan ook al genieten van de kleine dingen in het leven. “Als ik aan het koken ben en alle kruidige dampen in mij kan opnemen, heerlijk. Ook als ik erachter kom dat ik mijn eten netjes midden op het bord heb gedeponeerd kan ik al glimlachen. Dat blijft toch altijd een beetje spannend”, lacht hij.

Boodschap aan vrijgezelle slechtzienden

Momenteel gaat hij als vrijgezel door het leven en dat bevalt prima. “Wie weet kom ik nog een maatje tegen waar ik bijzondere momenten mee kan delen, maar voor nu is het prima zo.” Ralf heeft nog een boodschap voor slechtziendendie via bijvoorbeeld www.capido.nl op zoek zijn naar liefde. “Volg je eigen gevoel en doe dat met de juiste intenties.”

Heb je na het kijken van de serie of na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Ralf Habets
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen