Samenwonen met een beperking

Geplaatst op 22 juni 2021, 14:14 uur door de redactie.

Jullie hebben geflirt, gechat, gebeld, afgesproken en hoera: het klikt! Samen hebben jullie het heel gezellig en na verloop van tijd leren jij en de ander elkaar steeds beter kennen. Zodra er sprake is van een serieuze relatie, is het niet meer dan logisch dat jullie over een gezamenlijke toekomst na gaan denken. Misschien wordt er zelfs al over samenwonen gesproken.

Nadenken over samenwonen

Maar, voordat er een gepaste woning is gevonden, een kleur voor de muur kiezen, voorzichtig naar een keuken kijken en wellicht zelfs al energieprijzen vergelijken, is het misschien goed om na te denken over alles wat er komt kijken bij een gezamenlijk huishouden. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te weten in hoeverre een beperking het samenwonen in de weg zou kunnen staan. Heeft een van jullie professionele begeleiding nodig bij de zorg of bij het regelen van allerlei zaken? Kunnen jullie jezelf financieel onderhouden of moet er naar een baan worden gezocht? Is er voldoende hulp van buitenaf, zoals van familieleden of vrienden? Kortom: of je nu wel of geen beperking hebt, bij het samenwonen komt er heel wat op je af.

Schakel een buitenstaander in

Het is goed om het samen te hebben over alles wat belangrijk is bij een serieuze relatie. Ook kan het zinvol zijn om een buitenstaander zijn of haar mening te laten geven over het eventuele avontuur dat jullie willen aangaan. Een kennis ziet vaak dingen waar jullie helemaal niet over hadden nagedacht. Door er zo serieus mee bezig te zijn, komt het samenwonen steeds een stapje dichterbij. En totdat alle obstakels zijn overwonnen, kunnen jullie er ook voor kiezen om eerst een gezellig samen op vakantie te gaan of een weekendje er op uit te trekken. Door samen veel tijd door te brengen, weet je precies hoe de ander denkt over een toekomst samen.

Gezellig samenzijn

Er zijn veel manieren om samen een toekomst op te bouwen. Samenwonen is er daar een van. Maar jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om een LAT-relatie te hebben. Het is dan fijn wanneer jullie niet te ver van elkaar vandaan wonen. Gelukkig kan je hier bij Capido aangeven of je je op zoek bent naar iemand uit jouw woonomgeving. Je kunt dan allebei in je eigen woning blijven en elkaar toch heel vaak zien. Omdat er veel regels zijn met betrekking tot toeslagen die weg kunnen vallen bij samenwonen of trouwen, is het noodzakelijk dat jullie daar van tevoren eerst heel goed naar kijken. Dat kan op internet, maar nog beter is het om je vragen te stellen aan een organisatie die zich inzet voor de belangen van mensen met een beperking.

Vind jouw droompartner op Capido

Heb je na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Twenty
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen