Romantisch op reis: deze Toscaanse stadjes zijn rolstoelvriendelijk

Geplaatst op 28 juli 2021, 11:09 uur door de redactie.

Toscane staat bekend als idyllische plek en er worden dan ook veel huwelijken beklonken en/of romantische vakanties naartoe geboekt. De Italiaanse regio staat ook bekend om haar vele heuvelstadjes waar bij de bouw door de Etrusken niet echt aan rolstoelgebruikers gedacht is, gezien de steile hellingen en het veel voorkomende hoogteverschil. Onderstaande plaatsen zijn wel (grotendeels) rolstoelvriendelijk.

Sowieso is Italië erg vriendelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Vaak mogen gehandicapte mensen gratis naar binnen bij bezienswaardigheden. Persoonlijk heb ik dit ervaren het momument van Victor Emanuel II en het Colosseum in Rome waar ik zelfs langs de mega lange wachtrij naar binnen mocht en voorrang kreeg. Ook elders in de Toscane de Torre Guinigi in Lucca was toegang tot een bezienswaardigheid gratis. Echter was deze toren alleen met een trap te beklimmen.

Rijgedrag in Italië

Het vieren van een vakantie in Toscane is, als er één of meer mensen in het gezelschap gebruik maken van een rolstoel, bij lange na niet onaantrekkelijk. Met het vliegtuig ben je in een wip in Pisa, maar met de auto is het ook goed te doen: via de Gotthardtunnel rij je er in veertien uur naartoe. Denk in dat geval wel aan een vignet voor Zwitserland, een extra APK en check je autoverzekering even, want laten we zeggen dat het rijgedrag in Italië iets anders is. Je ziet er veel auto’s met deuken – geen al te best signaal voor de verkeersveiligheid. Er zijn veel slingerende heuvelweggetjes en met inhalen wordt het niet zo nauw genomen. Dan wil je in ieder geval dat je verzekering op orde is.

Etruskische steden en stadjes

Genoeg over het rommelige verkeer, want dat wordt gecompenseerd door de stedenpracht in de regio. We noemden net al Pisa: deze beroemde stad is niet gebouwd op een heuvel en net zo vlak als menig Nederlandse stad. Ook de scheve toren ligt op een gelijkvloers terrein. Die gelijkvloerse situatie geldt niet voor alle steden. Siena en Montepulciano bijvoorbeeld, ook gebouwd door de voor hun tijd moderne Etrusken, zijn niet gebouwd op rolstoelgebruikers. Daar staat tegenover dat het schitterende Florence niet op een heuvel ligt! 

Pienza

Maar de romantiek van die typische kleine Toscaanse stadjes wil je niet missen. Pienza, bekend om de productie van de heerlijke pecorino (dit is overigens ook de naam van een witte wijndruif) heeft één kant die wat steil afloopt, maar daar is ook niet zo veel te zien als aan de andere kant, waar de winkeltjes, de kathedraal, de vele restaurants en uitzichtplekken over de prachtige vallei zich bevinden. 

Arezzo: heerlijke winkelstad

Bij Etruskische steden denk je wellicht snel aan heuvels, veel tufsteen en het nodige hoogteverschil. Dit geldt deels voor Arezzo, waar het oude, hoger gelegen deel van de stad niet aanlokkelijk is voor wie een rolstoel gebruikt. Er is wel een roltrap met een stoellift, maar die omzeil je door aan de andere kant van de stad te parkeren bij parkeerterrein Eden: daar zie je dat dit een verrassende (vlakke) winkelstad is met brede straten. De belangrijkste winkelstraat, de Corso Italia, loopt verderop pas omhoog richting het oude gedeelte.

Start met daten Inloggen


Beeld: Erwin Oudshoorn
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen