Review The Tinder Swindler het waargebeurde verhaal van datingfraude

Geplaatst op 10 februari 2022, 15:56 uur door de redactie.

Sinds 2 februari is The Tinder Swindler te zien op Netflix en gelijk een regelrechte hit. Wereldwijd wordt de documentaire veel bekeken waarin Simon Leviev als zogenaamde zoon van een rijke diamanthandelaar vrouwen voor hem wist te winnen en in totaal miljoenen dollars afhandig wist te maken.

De twee uur durende documentaire The Tinder Swindler op Netflix gaat over datingfraude waarin drie vrouwen hun verhaal vertellen hoe het zo heeft kunnen komen dat zij via Tinder slachtoffer zijn geworden. Ook zit er een Nederlands tintje aan de documentaire, één van de slachtoffers die in de documentaire te zien is is Alyeen Charlotte uit Amsterdam. De andere slachtoffers komen uit Noorwegen en Zweden.

De pas 31-jarige Simon Leviev – wiens echte naam Shimon Hayut is – doet de vrouwen geloven dat hij heel rijk is en de zoon van diamanthandeldaar Lev Leviev. Hij verwent de vrouwen met liefde, aandacht en cadeautjes. Zo laat hij rozen bezorgen, onthoudt de kleinste details en haalt ze op in privejets. Alles zijn vertrouwen te winnen.

Slachtoffers diep in de schulden

Maar na een tijdje – als hij het vertrouwen eenmaal gewonnen heeft – maakt hij de slachtoffers wijs dat hij in gevaar is en geld nodig heeft. De vrouwen geven hem vervolgens contant geld en hun creditcards om hem te helpen. Wat zij niet weten is dat hij met het geld van het één de dure cadeaus en het luxe leventje van het andere slachtoffer bekostigd. En dat zij hun geld nooit meer terug zullen krijgen.

Ayleen liet het er niet bij zitten en nam wraak op de zogenaamde miljonair. Ze is werkzaam in de fashion en besloot na overleg de dure designerkleding van Simon te verkopen om aan geld te komen toen hij zei geld nodig te hebben. De opbrengst daarvan heeft Ayleen als wraak voor zichzelf gehouden. Toen Simon hier achter kwam en in de gaten kreeg dat Ayleen hem niet meer wilde helpen werd hij woest en bedreigde hij haar.

Alle drie de slachtoffers zaten financieel helemaal aan de grond. Voor hen is na de Netflix documentaire een crowdfunding opgestart en is het totaaldoel 600.000 Engelse pond. Uit heel Europa komen donaties binnen om de vrouwelijke slachtoffers te helpen er weer bovenop te komen.

Dader datingfraude Simon Leviev na vijf maanden weer vrij

Gelukkig is de dader Simon Leviev gepakt door een tip van Ayleen toen hij een vlucht wilde nemen naar Athene onder een valse naam ‘David Sharon’. Ayleen heeft gelijk contact opgenomen met de politie. Leviev is toen uitgeleverd aan Israel waar hij ook gezocht werd. Echter is Simon na vijf maanden alweer op vrije voeten. Na de Netflix documentaire The Tinder Swindler is Simon wel geblokkeerd op de datingapp Tinder.

The Tinder Swindler trailer

https://www.youtube.com/watch?v=_R3LWM_Vt70

Start met daten Inloggen


Beeld: Netflix
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen