Recensie Het A-Woord een dramaserie over autisme

Geplaatst op 23 september 2020, 07:48 uur door de redactie.

Sinds 21 september is Nederland weer weer een nieuwe serie over het autisme spectrum rijker. De EO zendt de dramaserie Het A-Woord uit waarin het 6-jarige jongetje Sam zich anders gedraagt. De ouders (gespeeld door Lies Vissendijk en Guy Clemens) zijn de wanhoop nabij en willen weten waarom hun zoon anders is dan andere kinderen.

Tijdens zijn verjaardagsfeestje wordt duidelijk dat Sam anders is dan zijn vriendjes en vriendinnetjes. Sam is heel erg in zichzelf gekeerd, praat nauwelijks met iemand, reageert nergens op, maar luistert het liefst naar muziek. Hij kent daarom ook veel moeilijke songteksten uit z’on hoofd. Dingen die Sam opgelegd krijgt doet hij niet, alleen door een liedje te zingen is Sam in beweging te krijgen.

De ouders proberen van alles om Sam te veranderen om hem zo normaal mogelijk te willen behandelen. Ondanks Sam een slim kind is ten opzichte van zijn leeftijdsgenootjes schakelt moeder Mariel de familie in om Sam “bij te scholen”. Ook wordt er een gezinscoach ingevlogen om de omgang met Sam te verbeteren.

Berust Het A-Woord op de realiteit?

Wij hebben de eerste aflevering van Het A-Woord bekeken en vonden het senario een beetje gedramatiseerd en overtrokken in het extreme. Uiteraard is het niets voor niets een dramaserie. Er zitten ook komische stukjes in dat een beetje doet denken aan De Luizenmoeder. 

Sam wordt als een stereotype autistisch kind neergezet met een knal rode koptelefoon die een prominente rol speelt, omdat hij veel naar muziek luistert. Dat ouders worstelen met de onzekerheid, er achter willen komen welke diagnose hun kind heeft en situatie graag willen veranderen kunnen we ons zeker in vinden. Autisme is een breed spectrum wat in verschillende vormen zich kan tonen, dus één stereotype beeld doet gelijk suggereren dat alle mensen met autisme niet mee te communiceren valt, maar dat is natuurlijk niet zo. 

Eerste aflevering trok een miljoen kijkers

De eerste aflevering was te zien op maandag 21 september op NPO 1 en trok maarliefst een miljoen kijkers. Volgens de makers kijken er veel mensen naar omdat er een groot taboe heerst bij ouders die een kind hebben die te maken hebben met het autisme spectrum. De makers hopen met de serie een taboe te doorbreken dat er openlijk gesproken kan worden.

Het lijkt alsof het thema autisme spectrum steeds meer door programma- en filmmakers wordt gekozen en inspireert. Recent geleden verscheen al films en series als ATypcal, Mind My MindLove spectrum en April, May & June.

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen