Overprikkeling ADHD bij kinderen en volwassenen

Geplaatst op 03 februari 2022, 11:27 uur door de redactie.

Mijn naam is Yentl en ben 30 jaar. Om mijzelf maar meteen in duidelijke hokjes te plaatsen; ik ben een lesbische ADHD’er met angst als basisemotie en een klein beetje overgewicht.  Met enige regelmaat schrijft Yentl een blog voor Capido vanuit haar ervaring. In deze blog vertel ik over mijn overprikkeling met ADHD.

Overprikkeld symptomen ADHD

In mijn volwassen leven speelt ADHD allang de hoofdrol niet meer. Vroeger was ik ADHD. Ik was druk, rommelig, impulsief, verslavingsgevoelig, luidruchtig, rommelig, ongestructureerd en onverschillig. Tegenwoordig heb ik m’n ADHD aardig onder controle. Ik heb handvatten gevonden om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. Ik let op mijn voeding en waak voor genoeg beweging en slaap, en probeer de balans te houden tussen spanning en ontspanning maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan.  

Ik heb van nature een intense behoefte aan het verzamelen van zoveel mogelijk prikkels. Maar het gevaar van overprikkeling ligt op de loer. Ik ben erg gevoelig voor prikkels. Alles wat ik waarneem komt even hard binnen. Dit kunnen signalen zijn van buitenaf; alles wat ik zie, hoor, voel, ruik of proef, en daarnaast ook nog prikkels van binnen uit; zoals gedachten of impulsen, gevoelens en emoties of bijvoorbeeld pijn. 

ADHD prikkelverwerking

Daar waar andere mensen zich tijdens een gesprek met een vriend kunnen focussen op alleen dát gesprek, kan ik wel drie gesprekken tegelijk volgen in een drukke ruimte. Daarnaast voel ik vaak nog iedereen zijn emoties erbij, en kan ik bedenken wat we vanavond gaan eten, terwijl ik een figuurtje vouw van een papiertje wat ik toevallig nog in mijn zak had. Dit lijkt ideaal, maar het is alles behalve. Ik kan er behoorlijk last van hebben, want die overprikkeling kan snel overslaan in iets waar ik fysiek last van heb.

Daarom moet ik na een drukke dag vaak  lang ‘ontprikkelen’. Wanneer ik die behoefte tot ontprikkelen negeer krijg ik last van allerlei (lichamelijke) klachten, vaak hoofdpijn en een opgejaagd gevoel waardoor ik maar moeilijk ontspan. Wanneer ik mezelf continu blijf overprikkelen verergeren de klachten tot het punt dat ik er echt ziek van word. 

Anderhalf jaar geleden raakte ik in een burn-out. Ik had mezelf veel te lang blootgesteld aan overprikkeling op overprikkeling, en ik werkte zo veel dat ik mijn eigen grenzen niet eens meer voelde, laat staan kon aangeven. Ik ging er dus continu overheen en uiteindelijk heeft dat mij ingehaald en heb ik geleerd hoe belangrijk het is om naar m’n lichaam te luisteren.

Overprikkeling voorkomen ADHD

Ik gun mezelf meer rust en ben liever voor mezelf. Ik eet gezond en gevarieerd, en zorg dat ik mijn dagelijkse bewegingsdoelen haal. Ik zwem, wandel, fiets en doe yoga. 

Boodschappen doe ik alleen met een lijstje. Wanneer ik de klapdeuren van de supermarkt binnen ga stopt mijn hoofd met werken en ik kan alleen nog maar ongezonde, dure keuzes maken. Met een boodschappenlijstje kom ik (bijna) alleen thuis met de dingen die ik nodig had.

Iets wat mij heel veel rust op heeft geleverd is het verwijderen van mijn Facebook account. Ik scrolde tientallen uren per week door mijn tijdlijn en nieuwsoverzicht en sloeg alles onbewust op. Niet alleen wist ik hoe de kinderen van oud klasgenoten heetten, maar zelfs wanneer deze ziek waren of zindelijk werden. Terwijl ik me afvraag of ik die zelfde klasgenoot zou groeten wanneer ik haar tegen zou komen in de Albert Heijn. 

Ook de vele meningen en negativiteit van mensen bleef in mijn systeem spoken. Waar deze informatie opgeslagen zit kan niets nieuws meer bij. Het skippen van al deze informatie, prikkels, brengt rust.

Mijn telefoon heb ik zo ingesteld dat ik alleen overdag meldingen van appjes, mails en telefoontjes krijg. Tussen 21.00 en 09.00 uur kijk ik alleen ‘vrijwillig’ op mijn telefoon. 

Tips bij overprikkeling

Soms helpt het om vlak voor drukke situaties een korte mindfulness oefening te doen. Zo kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat je een ‘lichtje’ in je buik hebt welke je van binnenuit beschermt en groeit door goed, diep te ademen. 

Vaak helpt het ook al om jezelf even uit de situatie te halen zodat je weer in contact raakt met jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld net even iets langer op het toilet blijven of wat water in je gezicht gooien zodat je weer fris de drukke ruimte binnen komt.

Op papier weet ik heel goed wat me zou kunnen helpen tegen de overprikkeling. Toch zijn er genoeg momenten dat ik er te laat achter kom dat ik over mijn eigen grenzen ben gegaan. De dagen erna probeer ik dan om goed op mijn behoeften te letten en extra goed voor mezelf te zorgen. 

De belangrijkste tip die ik je zou willen geven in het geval van overprikkeling is om het vooral niet tegen te gaan werken. Accepteer en wees lief voor jezelf!  

Daten met ADHD

Heb je na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen