Op vakantie met een beperking naar Vlieland

Geplaatst op 13 juli 2022, 23:35 uur door de redactie.

Wanneer je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt is op vakantie gaan met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Logistiek is het best een hele uitdaging om met het vliegtuig te pakken, maar wat dacht je van de Waddeneilanden? Vlieland is een te gek eiland waar je genieten van alle rust in de natuur, zon, zee en strand! In deze blog geven je vakantietips over Vlieland.

Vlieland is het tweede eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en heeft een oppervlakte van 315m2 en telt circa 1200 inwoners. Het eiland heeft eigenlijk één dorp wat het ook intiem maakt. De rest van het eiland bestaat uit fietspaden, voetpaden, bossen, duinen en strand. Vlieland kent de grootste zandvlakte van 25m2 van Noord-West Europa.

Veerboot Harlingen en Vlieland

Je vakantie begint al zodra de veerboot de haven van Harlingen verlaat. Drie tot vijf keer per dag vaart Rederij Roeksen tussen Harlingen en Vlieland. Met de reguliere veerboot duurt dit ruim 1.5 uur en de sneldienst 45 minuten. Wanneer je rolstoelgebonden bent, kun je helaas niet met de sneldienst. Op Vlieland is het niet toegestaan om met de auto mee te nemen.

Fietsenverhuur Vlieland

Wanneer je aankomt op het eiland kun je gelijk gebruik maken van de fietsenverhuur. Er zijn verschillende soorten fietsen te huur zoals normale, elektrische, mountainbikes, tandem- en bakfietsen. Met de fiets kun je snel verplaatsen tussen je accommodatie en het dorp of het strand, maar het is ook zeker een aanrader om het eiland over te fietsen. Een rondje fietsen is circa 25 kilometer.

Hotels in Vlieland

Verspreid in het dorp zijn vele hotels en campings te vinden waar je kunt overnachten. Echter is Hotel DoriaState een aanrader wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel. Deze accommodatie heeft 32 kamers in twee vleugels en hebben kamers op de begane grond. Het is van ouds een jeugdherberg geweest. Dit hotel ligt dichtbij gelegen het dorp en het strand waar je bij Strand Badhuys een hapje kunt eten.

Vuurtoren Vlieland

De rode vuurtoren van Vlieland is gelijk al de bezienswaardigheid die je moet bezichtigen! Helaas is het lastig om met een rolstoel op de 40 meter hoge Vuurboetsduin te komen. Maar met de trap die uit iets meer dan 120 treden bestaat is deze makkelijk te beklimmen.

Naast dat je prachtige foto’s van de vuurtoren kunt maken is het uitzicht vanaf de Vuurboetsduin op zee ook geweldig! Het lijkt net alsof je jezelf in een Zuid Europees vakantiebestemming waant!

Voor een paar euro kun je de vuurtoren zelf beklimmen waar je een prachtig uitzicht hebt op het oosterlijk deel van het eiland. Ook dit is helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Zeehonden spotten Waddenzee

Zeehonden spotten Vlieland

Wanneer je aan de Waddeneilanden denkt, denk je natuurlijk gelijk aan Zeehonden. Deze kun je met een kleine rubberspeedboot spotten. Vanuit de haven vaar je een aantal kilometer op zee over de wilde golven naar een zandbak waar de zeehonden te bezichtigen zijn.

Jonge zeehonden kunnen nog niet zwemmen en hebben een dikke holle vacht waardoor ze niet in zee mogen omdat ze anders verdrinken. De zeehonden zijn nieuwsgierig van aard en komen makkelijk naar de boot toe om een kijkje te nemen. Dichterbij komen of zelfs aaien gaat helaas niet, het lijken lieve knuffelbeestjes, maar beschikken over grote tanden die hard kunnen bijten. Ze eten 5-8 kg vis per dag.

Excursies Vlieland Vliehors Expres

Vliehors Expres Vlieland

Het eiland verkennen kan ook met de Vliehors Expres in de zomermaanden. Dit is een zeer leuke excursie met een oude Duitse legerwagen die je over het strand naar het puntje van het eiland brengt met een grote zandoppervlakte van 25km2. Daar heb je uitzicht op de vuurtoren van Texel (Cocksdorp).

Je brengt ook een bezoek aan het witte Drenkelingshuisje uit 1980 waar vroeger drenkelingen zich in veiligheid konden brengen. Tegenwoordig is het een soort museum waar spullen te vinden zijn die tijdens het strandjutten gevonden zijn en is tevens een zeer populaire trouwlocatie.

Wanneer je ‘s avonds de Vliehors Expres boekt wordt er een kampvuur gemaakt met een lekker kopje warme chocolademelk tussen de omheining van alle gevonden spullen door strandjutters. 

Drenkelingshuisje Vlieland

Heb je na het lezen van deze blog ook zin gekregen om op vakantie te gaan naar Vlieland? Wellicht is single reizen met een beperking iets voor je! Vlieland is een veelzijdig eiland dat zeker de moeite waard is om te bezoeken!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen