Het verhaal van Yoni ‘Ik leef met een beperking’

Geplaatst op 03 februari 2020, 15:52 uur door de redactie.

Yoni van Ekkendonk is 28 jaar oud en heeft al heel wat meegemaakt in haar leven. Yoni is opgegroeid in een warm en liefdevol gezin. Haar moeder was maatschappelijk werkster en haar vader werkte in speciaal onderwijs. De band met haar ouders is dan ook heel hecht aangezien zij veel ervaring hebben om te gaan met deze situatie.

Als jong meisje begon haar psychische problemen haar leven te beheersen. Door ernstige overvragingen liep Yoni vast in het contact met de buitenwereld. Elke dag moest zij gevoelsmatig vechten tegen deze harde maatschappij.  “Deze samenleving ervaar ik als een groot doolhof, waar ik langzaam in lijk te verdwalen”.

Voor de buitenwereld lijkt Yoni een spontaan en intelligent vrouw waar niks mis mee is. Ze is een mooie verschijning en heeft een goede babbel. Maar van binnen kampt ze met verschillende problemen wat het leven en met name het aangaan van een relatie lastig maakt. Naar eigen zeggen is Yoni een mengelmoesje met allerlei beperkingen; autisme, licht verstandelijk beperkt, verlatings- en bindingsangst.

Foute diagnose

Vroeger in haar jeugd is er een foute diagnose gesteld door de artsen. Hierdoor werd Yoni niet goed begrepen en daar heeft Yoni vandaag aan de dag nog moeite mee dat zij onbegrepen werd of nog steeds wordt. De artsen dachten dat Yoni asperger had, maar dit bleek later PDD-NOS te zijn.

Van een vrolijk kind veranderde ik in een heel bang en kwetsbaar meisje. Ik was erg jong, en belande in een gesloten afdeling. Ze hebben nooit geweten dat ik een licht verstandelijke beperking had en ik kreeg altijd te horen dat ik mezelf aanstelde en dat ik gewoon een luie puber was. Als jong meisje werd asperger gediagnosticeerd, doordat ik een vlotte babbel had en een erg grote woordenschat. Pas op mijn 17e werd vastgesteld dat ik een verstandelijke beperking had. aldus Yoni.

Chaotisch en impulsief

Dit houdt in dat Yoni in sommige situaties die nogal impulsief en chaotisch kunnen zijn de gevolgen niet van kan overzien. Zo had eigen blog, social media en YouTube kanaal die veel volgers hadden ineens te verwijderen. Hiervan heeft Yoni veel spijt en begint telkens weer opnieuw haar verhaal te delen. Het schrijven van verhalen en gedichten is haar passie en deelt graag levensverhaal.

Ook gaan helaas vele vriendschappen ter loor omdat Yoni in een emotionele bui haar prikkels niet onder controle heeft en dan een overvloed aan appjes naar dierbare personen stuurt en claimerig over komt terwijl zij het lief bedoeld. Dat maakt het daten ook erg lastig.

Liefde en Intimiteit

Yoni heeft op haar 28 jarige leeftijd nog geen ervaring op liefdesgebied. Natuurlijk is zij af en toe verliefd op een jongen, maar is op zoek aan wederzijdse liefde. Een relatie heeft er tot nu toe nog niet in gezeten.

Als je mijn leeftijd gepasseerd bent, kan dat veel onzekerheid en schaamte veroorzaken. In de beginfase van het daten verloopt het altijd zonder problemen. Vaak zijn jongens zelfs onder de indruk van mijn knappe verschijning! Mijn handicap lijkt in het begin altijd vrij onzichtbaar. Ik ben heel kieskeurig op het gebied van daten. Ik kan mezelf alleen openstellen als ik veiligheid voel bij iemand.

Na mate iemand dichterbij komt in mijn leven kan ik mijn beperking niet meer verbloemen. Als ik gevoelens krijg voor een iemand begin ik die persoon vaak heel erg te claimen. Uit angst om hem te verliezen! Doordat ik behoorlijk extreem kan overkomen nemen leuke jongens juist afstand van mij als persoon. Ik wil juist iemand dichterbij laten komen.

Mijn angsten en onzekerheid beïnvloeden mij telkens opnieuw op het gebied van liefde en intimiteit. Ik heb echt de behoefte aan wederzijdse liefde! Alleen is dat niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een beperking.

Sterilisatie

Yoni heeft ook een heftig besluit genomen in haar leven door haarzelf te laten steriliseren. Zij wil dat haar kinderen in een goede leefomgeving opgroeien en is van mening dat zij dit niet kan bieden.

Ik heb mezelf laten steriliseren. Omdat ik een ontwikkelingsachterstand heb, vind ik dat ik toekomstgericht nooit voor kinderen kan zorgen. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen met een verstandelijke beperking zwanger worden. Die kinderen worden vaak op jonge leeftijd door jeugdzorg in bescherming genomen!

Ik vind het belangrijk dat je kinderen een toekomst kan bieden. Er komt zoveel bij een goede opvoeding kijken. Je moet alles financieel goed voor elkaar hebben. Een eigen huisje en een baan. Ik ken twee mensen die allebei verstandelijk beperkt zijn. Die vrouw is al 4x zwanger geworden. Elke keer wordt die baby uit huis geplaatst. Waarom worden hun daar niet goed in begeleidt? Ik kan mezelf daar heel erg boos om maken. Kinderen moeten opgroeien in een veilige /stabiele leefomgeving.

Ik wil niet dat mijn kinderen de kans lopen om door jeugdzorg uit het huis geplaatst te worden. Je moet je kind een toekomst kunnen bieden! Voor mensen met een normale intelligentie is het vaak al moeilijk om kinderen op te voeden. Ik hou zoveel van kinderen, dat ik het belangrijk vind dat ze opgroeien in een stabiele/veilige leefomgeving. Ik heb geen moment spijt gehad van deze keuze.

Heb je na het kijken van de serie of na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Yoni van Ekkendonk
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen