Het verhaal van Nick Pieterson

Geplaatst op 10 mei 2021, 11:41 uur door de redactie.

Nick is 21 heeft X-gebonden juveniele retinoschisis. Juveniele retinoschisis is een erfelijke oogaandoening. Dit houdt in dat er een aangeboren, oppervlakkige splijting in het netvlies, waardoor het netvlies in twee laagjes wordt gespleten. Juveniele retinoschisis komt bijna alleen maar voor bij mannen. Vrouwen kunnen draagster van de aandoening zijn, zonder zelf de symptomen te hebben. Dit betekent dat zij de aandoening kunnen doorgeven aan hun kinderen. Juveniele retinoschisis is een zeldzame aandoening. De symptomen ontstaan vaak al op jonge leeftijd en het gezichtsvermogen gaat langzaam achteruit.

Juveniele retinoschisis

Nick zijn oogaandoening is dus ook aangeboren maar in groep 3 kwamen ze er eigenlijk pas achter. Bij dingen zoals spelen, lezen of tv kijken zagen ze dat hij hier meer moeite mee had. Toen hij een groeispurt kreeg het bij hem een stukje erger maar op het moment is het vrij stabiel maar zijn gezichtsvermogen kan dus nog achteruit gaan. Doordat zijn netvlies ook dunner is moet hij ook meer oppassen. Hij voetbalt bijvoorbeeld en dat kan gewoon maar hij mag niet koppen. Het zijn meer de niet dagelijkse dingen wat hij door zijn oogaandoening niet mag zoals bungeejumping.

Opleiding

Op het moment woont hij nog thuis en hij werkt. Hij heeft hiervoor een opleiding ICT gedaan en werkt op het moment bij het bedrijf waar hij tijdens zijn studie ook stage heeft gelopen. Hij heeft vmbo gedaan, hij wilde havo doen maar merkte dat hier meer gelezen moest worden en dit kost hem meer energie door zijn oogaandoening. Dit merkte hij ook toen hij zijn mbo opleiding had afgerond en twijfelde om nog een hbo opleiding te gaan doen. Tijdens zijn middelbare school en mbo opleiding heeft hij gebruik gemaakt van een programma op zijn laptop waar zijn boeken in PDF vorm opstonden. Door dit programma kon hij zijn boeken vergroten.

Binnen zijn familie heeft nog één iemand een oogaandoening maar dit is niet dezelfde als Nick heeft. Verder kent hij niet veel mensen met een visuele beperking. Hij heeft tijdens zijn basisschool en middelbare school wel veel gewerkt met Bartimeus. Dat is een organisatie voor mensen met een visuele beperking. Hier heeft hij wel veel contact gehad met andere jongeren met dezelfde oogaandoening als hem. Op dit moment heeft hij niet echt meer contact met hun.

Vroeger merkte hij dat er nog wel eens dat hij anders werd behandeld door zijn oogaandoening. Tijdens gym, vooraan in de klas zitten, extra tijd tijdens toetsen of extra aandacht van de docent. Dit was dus wel op een positieve manier. Dit is ook de reden dat hij op een reguliere basisschool en middelbare school heeft gezeten.

Daten met een visuele beperking

Nick heeft op het moment een vriendin, zij heeft geen visuele beperking. Hij heeft hier geen bewuste keuze in gemaakt of hij een relatie zou willen met iemand met een visuele beperking. Als ik hem vraag of het hem tegen zou houden om een relatie te hebben met iemand met een visuele beperking moet hij wel even nadenken. Hij geeft aan dat het er misschien aan ligt hoe erg de visuele beperking is maar als je verliefd ben je vaak ook niet meer terug kan. Ook zegt hij dat er tegenwoordig zoveel technologie is dat er altijd wel hulpmiddelen zijn.

Heb je na het lezen van deze blog ook  behoefte om in contact te komen met mensen met een visuele beperking? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Anisa Rensen
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen