Het verhaal van Daan ‘Ik hoef nooit de BOB te zijn’

Geplaatst op 19 februari 2020, 08:50 uur door de redactie.

Daan is net 18 en heeft twee verschillende oogaandoeningen. De oogaandoening Coloboom (shaken baby syndroom) van zijn moeders kant en horizontale nystagmus van zijn vaders kant.

Coloboom
Coloboom is een oogafwijking waarbij een deel van het oog mist. Deze oogaandoening is heel erg zeldzaam en is meestal aangeboren. De oogaandoening ontstaat tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Het missende deel blijft tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder achter in de groei. De gevolgen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de coloboom. Het ooglid, iris, lens, netvlies of oogzenuw kunnen ontbreken, waardoor je een verminderd gezichtsvermogen, scheelheid, onwillekeurige oogbewegingen, verhoogde oogboldruk of lensvertroebeling kan krijgen. Soms is coloboom duidelijk te zien aan het oog. Maar het kan ook zo zijn dat de afwijking pas naar voren komt wanneer er een visuele handicap geconstateerd wordt.

Nystagmus
Het oogfonds legt uit dat nystagmus een oogafwijking is en wordt ook wel wiebelogen of trilogen genoemd. Het is het ritmisch heen en weer gaan van de oogbollen, zonder dat iemand dit zelf stuurt. Nystagmus komt niet vaak voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft deze oogaandoening. Bij nystagmus beweegt het oog altijd in dezelfde baan. Dit kan van links naar rechts zijn, maar ook van boven naar beneden of in een draaiende beweging. In Daan zijn geval is dat van links naar rechts. Mensen met nystagmus hebben een slecht zicht, zowel wanneer ze van afstand zien als van dichtbij en ze kunnen moeilijk diepte zien.

School voor kinderen met visuele en verstandelijke beperking
Daan zit in het laatste jaar van de middelbare school op het koninklijke visio in Grave. Dit is een school voor kinderen met een visuele (en verstandelijke) beperking. Hierdoor heeft hij veel vrienden met een visuele beperking maar hij heeft niet een bewuste voorkeur voor vrienden met een visuele beperking. Volgend jaar wilt hij beginnen met de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening, wat goed aansluit op zijn stage die hij momenteel loopt op de facilitaire afdeling op de HAN in Nijmegen. Hij heeft aan aantal gesprekken gevoerd met de opleiding om te kijken of het mogelijk is om de opleiding te volgen en wat hun al is met mensen met een visuele beperking.

In het dagelijks leven zijn het vooral dingen zoals het verkeer waar hij soms moeite mee heeft, voornamelijk in het donker omdat dat nog slechter te zien is voor hem. Daan woont in een begeleid woning traject. Hier kookt hij ook zelf maar soms vind hij begeleiding wel fijn als hij nieuwe dingen doet. Hij toen hij een jaar of 13 was heeft hij ook begeleiding gehad vanuit visio. Hier heeft hij geleerd om om te gaan met zijn visuele beperking en bijvoorbeeld hulp te vragen aan mensen.

Onbegrip
Toch merkt Daan ook wel dat er soms ook onbegrip is. Hij noemde als voorbeeld een situatie waar hij met vrienden uitging, waaronder één iemand met een visuele beperking en diegene liep ook met stok. Hij stootte per ongeluk tegen iemand zijn voeten aan en diegene begon toch verhaal te halen en roepen dat hij uit moest kijken. Ook tijdens sollicitaties merkt hij dit soms, mensen weten niet altijd wat ze aan moeten met iemand met een visuele beperking. Dit zijn de situaties die hij jammer vind.

Ondanks zijn visuele beperking gaat hij ook gewoon lekker uit. Het enige probleem is dan dat hij soms een afstapje mist omdat hij in het donker nog slechter kan zien. Maar toen ik hem vroeg of er ook iets leuks of voordelen aan zijn visuele beperking is wist hij wel wat te zeggen; Ik hoef nooit de BOB te zijn!

Blind daten
Daten is lastiger voor hem, mensen houden bewust afstand door zijn visuele beperking. Desondanks heeft Daan op het moment al 5 jaar een vriendin, ook zij heeft een visuele beperking. Hij heeft zijn vriendin ook op zijn middelbare school ontmoet. Maar tijdens het uitgaan of een feestje merkt hij wel dat soms lastiger vind. Als hij bijvoorbeeld op een feestje in iemand zijn ogen wilt kijken kan hij niet goed zien of het een jongen of meisje is door het licht.

Toekomst
Daan is positief over zijn toekomst. Hij geeft aan dat hij een plan kan trekken en als hij op een punt niet verder kan gaat hij vanaf daar weer kijken wat wel mogelijk is. Er zijn nog verdere stappen om nog meer zelfstandig en onafhankelijk te worden en dit is altijd een mogelijkheid voor hem. Daan denkt niet in problemen maar in oplossingen. Tuurlijk zijn er ook negatieve dingen aan zijn oogaandoening maar hij ziet voornamelijke de postieve dingen!

Beluister ook de podcast

Heb je na het kijken van de serie of na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Anisa Rensen
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen