Het verhaal van Bibian Mentel

Geplaatst op 14 maart 2021, 09:47 uur door de redactie.

Bibian Mentel was een bekende topsportster met een grote winaarsmentaliteit. Ze won maarliefst 128 gouden medailles, werd zeven keer Nederlands kampioen, zeven keer wereldkampioen en driemaal Paralympisch kampioen met de halfpipe en snowboarden. Eind 1999 sloeg het noodlot toe. Er werd op 27-jarige leeftijd botkanker geconstateerd. Decennia lang vocht ze tegen kanker waarin het maarliefst meer dan veertien keer terug kwam en 76 keer is bestraald. In maart 2021 te horen dat de artsen uitbehandeld waren na uitzaaiingen in haar hersenen.

Positiviteit en doorzettingsvermogen

Bibian Mentel stond bekend als een sterke vrouw die ondanks alle tegenslagen positief in het leven stond. Met haar doorzettingsvermogen om tegen kanker te vechten is ze ver gekomen. Ze is daarom nog steeds ook een grote inspiratiebron voor vele. Ook na slecht nieuws van de artsen wist Bibian te genieten van de kleine dingen in het leven om even niet aan de vervelende situaties te hoeven denken.

Beenamputatie

In 2001 werd haar been geamputeerd na uitzaaiingen. Artsen zeiden dat zij nooit meer kon snowboarden, maar na vier maanden later stond ze weer met een prothese op de snowboard. Ze wist ook nog eens gelijk Nederlands kampioen Snowboardcross te worden. Wie had dat ooit gedacht?

Mentelity Foundation

In 2012 richtte Mentel haar eigen stichting Mentelity Foundation op. De stichting zet zich in voor de gehandicaptensport voor mensen met een lichamelijke beperking. Er worden evenementen en clinics gegeven in extreme sporten aan kinderen en jongvolwassenen met een amputatie.

Paralymisch goud

Ook heeft Bibian Mentel in 2012 na jaren lang lobyen het snowboarden op het Paralympisch programma gekregen. Mentel deed zelf mee aan de Paralympische Winterspelen 2014 in Sotsji. Ze droeg daar de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie en won ook weer goud. In hetzelfde jaar werd ze uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het jaar door NOC/NSF.

Helaas mocht het allemaal niet baten. In juni 2016 kreeg Bibian opnieuw te horen dat ze kanker had. Ook dit wist zij weer te overwinnen en deed mee aan de Paralympische Spelen 2018 in Pyongchang. Daar won ze opnieuw goud.

Rolstoel

Door een medische fout belande Bibian in maart 2019 met een incomplete dwarslaesie in een rolstoel. Tijdens de operatie aan haar onderrug werd een zenuw geraakt waardoor ze half verlamd raakte aan haar benen. Ze probeerde tijdens haar revalidatie te lopen, maar lopen zonder hulp kon helaas niet meer.

Ondanks Bibian pas drie maanden in de rolstoel zat deed ze toch mee aan Dancing with the Stars. Ze behaalde de finale. Ze genoot van haar deelname en hoefde zo even niet te denken aan de nare situraties. Bibian probeert te genieten van het leven en de positieve dingen in te zien.

Documentaire Bibian Mentel: Leef

In 2020 verscheen er een documentaire over Bibian Mentel op Videoland. Documentairemaker Jesse Bleekemolen volgde Bibian, haar man Edwin Spee en hun zoon Julian een jaar lang. In de documentaire zie je de deelname van Dancing with the Stars en de vele ziekenhuisbezoeken. Er stond weer een zware operatie te wachten. De ruggenmerg kwam in de knel en er moest actie ondernomen worden. De operatie was geslaagd.

Helaas werd begin maart 2021 opnieuw uitzaaiingen geconstateerd in haar hersenen. Dit keer konden artsen niets meer voor Bibian doen. Ze raadden aan om afscheid te nemen van haar naasten. Op maandag 29 maart 2021 overleed Bibian Mental op 48 jarige leeftijd, Nederland is een prachtig mens en boegbeeld verloren.

Start met daten Inloggen


Beeld: Mathilde Dusol Fotografie
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen