Geplaatst op 09 december 2021, 19:28 uur door de redactie.
Ruben is afgestudeerd als Toegepast Psycholoog. Toen ik 19 jaar was kwam ik in mijn eerste, grootste en belangrijkste levensfase tot nu toe terecht. Met enige regelmaat schrijft Ruben een blog voor Capido vanuit zijn expertise namens zijn bedrijf Jouw Kracht Online.
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de ene relatie een doorslaand succes is en de ander hopeloos strandt? Waarom bepaalde mensen onze vrienden zijn en anderen weer niet? Of vraag jij je wel eens af of je beter samen kan zijn met je tegenpool of met je evenbeeld?
Vandaag deel ik mijn kennis met je over (vriendschappelijke) relaties en geef ik antwoord op deze vragen. Lees dit artikel om hier meer over te weten te komen en leer hoe je deze kennis uiteindelijk in je voordeel kunt gebruiken!
Er zijn een aantal factoren die aantrekking richting elkaar bepalen en daarmee ook het aangaan van, en het behouden van relaties. Een van deze factoren is de wet van nabijheid. Personen die we vaak zien en die letterlijk dicht bij ons zijn zullen in de meeste gevallen onze vrienden en geliefden worden. Woon je op een plek waar veel mensen komen? Dan heb je kans dat je meer vrienden maakt dan mensen die op een afgelegen plek wonen. De wet van nabijheid werkt dus heel letterlijk. Wil je graag contact met iemand hebben? Dan kun je dus het beste zo vaak mogelijk in de buurt van diegene zijn.
Vraag jij je wel eens af of jij liever samen zou willen zijn met je tegenpool of met je evenbeeld? Uit onderzoek komt namelijk een heel duidelijke voorspeller naar voren in wat we het liefst willen. Het zijn namelijk onze gelijkenissen die ons doen samenbrengen en niet onze verschillen. We kiezen bijvoorbeeld met sport of schoolactiviteiten veel liever mensen uit die we inschatten op ons eigen niveau. Ook vinden we het fijner als de ander ongeveer dezelfde levensopvattingen, meningen en persoonlijkheid heeft als wij. Deze theorie wordt nog eens versterkt door de ervaringen die we met anderen opdoen. Als we vaker samen in een bepaalde situatie terecht komen en dezelfde dingen meemaken, worden nieuwe overeenkomsten gecreëerd wat de aantrekking tot elkaar versterkt. Je ‘evenbeeld’ is hier dus het duidelijke antwoord!
Een grappige toevoeging aan dit verhaal is dat dit allemaal vooral geldt als we opzoek zijn naar duurzame, langdurige relaties. Willen we liever wat kortstondigs? Dan kiezen we juist sneller voor iemand die van ons verschilt. Dit beschouwen we als een avontuur of ontdekking die ons een geheel andere ervaring oplevert.
Een derde belangrijke en zeer sterke voorspeller voor een goede relatie is genegenheid. Als we weten dat iemand ons aardig vindt, vinden we die persoon automatisch aantrekkelijker. Dit geldt zelfs nog steeds als we het op belangrijke onderwerpen niet met elkaar eens zijn! Laten merken aan een ander dat je diegene aardig vindt, is dus heel erg belangrijk. Door dit te laten merken, vergroot je jouw eigen aantrekkelijkheid voor een ander. Bijzonder hè?
Tip: Hoe laat je nou aan de ander merken dat je diegene aardig of leuk vindt? Je kan dit natuurlijk letterlijk zeggen, maar je kan dit ook doen door met je voeten naar diegene te gaan staan die je leuk of aardig vindt. Zo laat je zien dat je open staat voor de ander! Wil je meer tips? Lees dan eens dit artikel over flirten.
Iemand fysiek aantrekkelijk vinden is vaak belangrijk voor een liefdesrelatie. Hierin speelt gelijkheid ook weer een grote rol. Wist je bijvoorbeeld dat we eerder voor iemand kiezen die we ongeveer even aantrekkelijk inschatten als wijzelf? Uit onderzoek is zelfs gebleken dat we gezichten aantrekkelijker vinden als deze op die van ons lijkt!
Uiteindelijk hebben alle voorspellers één grote overeenkomst, een fundamentele basis die aan het begin staat van elke relatie: vertrouwelijkheid. Iemand vaker zien, iemand aantrekkelijker vinden die op je lijkt, iemand die laat weten dat diegene je leuk vindt… het verhoogt allemaal de vertrouwelijkheid!
Mijn grote tip aan jou is dan ook om de tijd te nemen om te investeren in het kweken van vertrouwen in elkaar, ook online! Via tinder bijvoorbeeld appen we gemiddeld zo’n 38 uur met elkaar voordat we elkaar voor het eerst ontmoeten. Dit geeft aan dat het flink wat tijd en investering kost voor we vertrouwelijk genoeg met elkaar zijn om dichterbij elkaar te komen. Ga dus vooral op zoek naar mensen waar jij je vertrouwd bij voelt, dan komt die goede relatie vanzelf.
Vond je dit een leuk artikel of heb je vragen? Laat het ons vooral weten!
Heb je na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!