Erwin leert op z’n 35ste zwemmen met canule

Geplaatst op 05 februari 2023, 22:33 uur door de redactie.

Erwin Oudshoorn is 35 jaar en geboren met Lymfatische malformatie. Hierdoor ziet hij er anders uit en ademt met een tracheostoma (canule). Met enige regelmaat schrijft hij een blog voor Capido over zijn leven. In deze blog vertelt hij over het leren van zwemmen met een canule.

Sinds mijn geboorte heb ik dus een canule. In het dagelijks leven heb ik niet echt zo zeer obstakels behalve eten, drinken, ademen en praten. Dit klinkt een beetje vreemd geen obstakels, maar ik weet eigenlijk niet beter waardoor het voor mij normaal is.

Echter heb ik van kleins af aan eigenlijk één grote wens, en dat is kunnen zwemmen. Maar goed door mijn canule is dat niet vanzelfsprekend omdat er water rechtstreeks mijn luchtpijp in mijn longen kan lopen. Dan plak je dat toch af? Ja klopt, dat is makkelijk gezegd, maar water gaat door hele kleine kiertjes dus dat gaat nog niet zo 1, 2, 3.

Zwemles op basisschool voor doven en slechthorenden

Vroeger op mijn speciale basisschool de Bertha Muller School in Utrecht voor doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen hadden we ook wekelijks schoolzwemmen. Ik weet het nog goed dat we als 5 jarig jochie elke week naar het zwembad liepen. Ik kreeg een paar keer speciaal les van een zwemleraar, maar dit liep al snel uit op een fiasco. Er kwam water in mijn luchtbuisje en men wist niet echt wat ze er mee aan moesten.

Toekijken tijdens vakanties

Telkens als we vroeger gingen zwemmen met mijn ouders, schoolkamp en vakanties moest ik toekijken aan de kant hoe andere plezier hadden in het water. Ik kon wel tot mijn sleutelbeen in het water staan, maar moest ook erg goed opletten dat ik niet te diep ging, omviel en water in mijn luchtbuisje kwam.

In Portugal tijdens een vakantie in 2005 was het wel eens voorgekomen dat ik van een luchtbedje viel die omklapte. Ik viel naar de bodem van het zwembad, maar kon gelukkig snel boven komen. Echter een trauma heb ik er gelukkig niet aan overgehouden, want ik wil nog steeds heel graag kunnen zwemmen.

Canule bijna verwijderd

Eigenlijk heb ik ook nooit echt meer serieus een poging in het water geprobeerd. Wel veel over gesproken en geschreven op mijn persoonlijke blog. In 2016 zou na vele laser behandelingen mijn canule worden verwijderd waardoor ik zou kunnen zwemmen. Ik had mij al ingeschreven voor zwemles voor volwassenen in Aalsmeer, maar helaas ging het hele feest niet door en moest ik alles weer afblazen. Een kleine teleurstelling.

Zwemmen met een Larkel

In 2017 ging ik op zoek naar alternatieven. Het kan niet zo zijn dat het onmogelijk is dacht ik. Op internet ging ik er naar zoeken en vond de Larkel. De larkel is een soort snorkel die je in je keel kan doen in plaats van je tracheostoma. Je kan dan ademen door de Larkel of door je neus of mond. Eigenlijk is het een gecuffte canule met een ballonnetje die je kunt opblazen in je luchtpijp zodat er geen water in komt. Dit heb ik ook wel eens gehad met grote operaties uit voorzorg dat je niet verslikt als je moet overgeven van misselijkheid van bijvoorbeeld de narcose.

Ik heb een aantal keer aan De 2e Stemwinkel gevraagd of ik in aanmerking kwam voor een Larkel. Tot het najaar van 2022 wezen ze me af omdat je moest leren zwemmen met de Larkel en dat dit niet zomaar mogelijk was. Echter, aangezien ik überhaupt niet kan zwemmen, wilden ze de Larkel mij dus niet verstrekken. Dit is een beetje een paradoxale situatie, omdat ik juist een Larkel nodig heb om überhaupt te leren zwemmen en om te voorkomen dat water in mijn keel komt. Bovendien wilden ze geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele ongelukken.

Zwemmen met een larkel

Nul op rekest

In oktober 2022 ben ik zelfs naar een ontmoetingsdag van Patiëntenvereniging Hoofd-Hals in Vianen geweest waar de 2e Stemwinkel met een standje stond. Ik had van te voren gebeld en gemaild. Op de dag zeiden twee mensen van de organisatie van “Jij bent zeker Erwin?”, ik zei ja.. “Oh ja, dat dacht ik al” zeiden ze beide afzonderlijk van elkaar heel mokkig. Ik dacht nou, ik ben ook wel welkom op deze ontmoetingsdag zeg.. NOT!

De mevrouw van 2e Stemwinkel was het opmeet apparatuur “vergeten” om de canule op te meten. Terwijl ze notabene wist dat ik zou komen. Gefrustreerd ging ik naar huis. Waarom wil niemand mij helpen?

Ook mijn ouders zeiden in het verleden over mijn drang om te willen leren zwemmen. “Voor die ene keer dat je gaat zwemmen,..”. Maar hoe meer je mij tegen spreekt / werkt hoe meer ik juist gemotiveerd en strijdvaardig wordt om te laten zien dat iets wel kan!

Leren zwemmen met een trachea canule

Op internet kwam ik op YouTube een video tegen van Mats. Een jonge jongen die ook door een aangeboren aandoening een canule heeft. Hij had bij het zwembad van Sherpa in Baarn les gehad van zwemleraar Ruud en uiteindelijk een A diploma gehaald. Na het zien van de video heb ik gelijk contact gezocht met de vader van Mats en zo doende in contact gekomen met Ruud die mij nu ook wekelijks les geeft!

In het begin heb ik wat geëxperimenteerd met het dichten van mijn canule met Leukoplast, zoals in de video van Mats. Dit bleek een uitdaging te zijn. Echter herinnerde ik me dat ik nog een gecuffte canule in de kast had liggen die ik in 2019 van de kaakchirurg in het UMC Utrecht had gekregen voor mijn zoveelste poging om te zwemmen. Deze had ik nog nooit gebruikt, maar na wat lessen heb ik deze canule toch gebruikt en merkte al snel dat het steeds beter ging. Het was een opluchting om te ontdekken dat deze canule goed werkte voor mij om te leren zwemmen.

Tweede leverancier geeft ook niet thuis

Tijdens de ontmoetingsdag van de PvHH ontmoette ik een vertegenwoordiger van MDS, ook een leverancier van canules. Ik dacht die willen vast wel wat verkopen, op de website stond dat zij ook een zwemlarkel aan bieden. Dus ik nam begin maart 2023 contact op met dit bedrijf om daar eens te informeren of zij wel de zwemlarkel wilden leveren. Dus een e-mail gestuurd met een video dat ik al een paar lessen had gehad. Maar ook zij deden moeilijk over het leveren van z’on snorkel, er moeten behoorlijk wat protocollen doorlopen worden. Enkele weken verder was ik nog geen steek verder ondanks de schriftelijke toestemming van de KNO / kaakchirurg arts vanuit het UMCU.

Oefenen, Oefenen en nog eens oefenen

Na vijf lessen gehad te hebben in het zwembad in Baarn kreeg ik de zwembandjes mee naar huis. Het zwembad werd verbouwd tijdens de voorjaarsvakantie en ik mocht zelf gaan oefenen. Om te leren zwemmen moet je immers uren maken. Dus ik had vrijwel meteen de zwembaden Mijdrecht, Aalsmeer en Amstelveen gemaild met de vraag of ik mocht komen oefenen.

Van Mijdrecht kreeg ik vrijwel meteen bericht. Maar het interne overleg dat moest plaatsvinden duurde al met al een aantal weken. Op een woensdagmiddag ben ik er heen gegaan en mocht even kijken of ‘t wat voor mij was om in het recreatiebad van 1.20 m diep te oefenen. Op zich ging dit wel goed, maar bij het vertrek kreeg ik te horen dat de badmeester in kwestie het best wel eng vond, omdat ik geen diploma had. Er moest overlegd worden of ik nog terug mocht komen. Ik dacht bij mezelf, wat kan er misgaan bij een bad van 1.20 meter diep? Ik ben immers geen klein kind meer en ja om te kunnen leren zwemmen moet je toch in een zwembad zijn. Leren fietsen kan je ook niet zonder fiets, maar je moet wel uren maken.

Vervolgens ben ik in het golfslagbad in Amstelveen gaan zwemmen dat tot 1,40 meter diep gaat. Er staan soms wel drie of vier badmeesters om het bad heen om iedereen in de gaten te houden. Niemand doet daar moeilijk over dat ik nog geen diploma heb. Het wedstrijdbad was 4 meter diep en vond ik wel een beetje spannend, dus daar heb ik nog niet echt banen in getrokken.

Tussendoor heb ik ook in diverse hotels waar ik toevallig sliep in het zwembad gezwommen en ook met begeleiding een paar keer in Mijdrecht. In het voorjaar ging het buitenbad van de Aarweide in Ter Aar open. Dat was een wedstrijdbad van 2,20 meter diep, net zo diep als waar ik les in had. Dus heb ik een abonnement genomen voor de hele zomer.

Lees verder Erwin haalt zijn A diploma >>

Spring ook in het diepe en start een nieuw avontuur!

Heeft jou dit verhaal ook geïnspireerd en wil je ook een nieuw avontuur aan gaan voor jezelf, maar dan op het gebied van de liefde? Meld je dan gratis en vrijblijvend aan op Capido en ontmoet duizenden singles in jouw regio!

Start met daten Inloggen


Beeld: Erwin Oudshoorn
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen