Erwin haalt ondanks canule op z’n 35ste zijn zwemdiploma A!

Geplaatst op 08 september 2023, 20:09 uur door de redactie.

Erwin Oudshoorn is 35 jaar en geboren met Lymfatische malformatie door een gen mutatie. Hierdoor ziet hij er anders uit en ademt met een tracheastoma (canule). Met enige regelmaat schrijft hij een blog voor Capido over zijn leven. Na een half jaar met 15 lessen heeft hij vandaag zijn zwemdiploma A gehaald en daarmee is zijn grootste wens om te kunnen zwemmen uitgekomen!

Zwemmen met een trachea canule

In mijn vorige blog in februari schreef ik al over het starten van mijn zwemles, ondanks ik adem haal door een luchtbuisje waar absoluut geen water in mag komen. Na vele pogingen en afwijzingen in mijn leven om te proberen zwemmen, maar te vergeefs. Vorig jaar zag ik een YouTube filmpje voorbij komen met Mats die ook zijn diploma heeft gehaald met een canule. Ik dacht wat hij kan, kan ik ook! Na het zien van de video heb ik gelijk contact gezocht met de vader van Mats en zo doende terecht gekomen bij zwemleraar Ruud.

Zwemles met een canule

Begin februari begon ik met mijn eerste zwemles met schuimblokjes en drijfgordels. Ik kon nog geen slag zwemmen, maar na mate de lessen vorderden konden steeds meer zwemhulpmiddelen af. Tot dat ik in april vrij kon zwemmen, waar ik al ongelooflijk blij mee was!

Door dat ik zelf ook vaak op eigen initiatief ging zwemmen bij de zwembaden in de buurt zoals Amstelveen en het buitenbad Aarweide in Ter Aar kon ik mijn zwemuren maken. en letterlijk de slag te pakken krijgen om steeds beter te worden!

Afzwemmen en diploma gehaald!

Na een goed half jaar en 15 lessen mocht ik op 8 september afzwemmen! In aanloop naar het afzwemmen toe heb ik al een aantal keer proef gezwommen waarbij ik alle onderdelen waaraan je moet voldoen voor je A diploma gedaan.

  • Met kleren aan in de water springen;
  • Watertrappelen;
  • Met kleren aan met de school- of rugslag vervolgens een baan trekken;
  • 2 banen van 25 meter schoolslag;
  • 2 banen van 25 meter rugslag;
  • Ster in het water;
  • 5 meter borstcrawl;
  • 5 meter rugcrawl;
  • Duiken door een gat van 75 cm onderwater.

Al deze onderdelen had ik tijdens het afzwemmen binnen 20 minuten succesvol afgerond en heb ik mijn A diploma met vlag en wimpel gehaald! Ik ben natuurlijk super blij met dit resultaat als kers op de taart!

KNZB Para Zomer Tour

Al sinds de Olympische Spelen van 2020 volg ik verschillende zwemmers op Instagram, gewoon omdat ik het interessant vind. De KNZB hield een zomertour in verschillende zwembaden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Amersfoort, waar de Paralympische zwemmers een clinic gaven. Het leek me interessant om te kijken of wedstrijdzwemmen ook iets voor mij zou zijn. Aangezien ik een beginner ben, kan ik nog veel leren van deze topzwemmers tijdens de clinic. Dus ben ik op 6 september naar de Amerena in Amersfoort geweest, waar ik ook wat instructies had gekregen voor de rug- en borstcrawl. Het was zeker een leuke middag! Alleen dat niveau zal ik nooit halen haha, maar dat hoeft ook niet.

Volgende doel

Het zal zeker niet zo zijn dat ik nu mijn zwembroek en duikbril aan de wilgen hang nu het buitenbad gesloten is. Ik ga een abonnement of strippenkaart nemen op het binnenzwembad in Mijdrecht en wellicht ook eens afwisselen met Amstelveen om een aantal keer per week banen te zwemmen.

Mijn doel is om de borstcrawl goed onder de knie te krijgen en dat ik 50 meter borstcrawl kan zwemmen inclusief keerpunt. Door het half jaar heen heb ik dat veel mensen zien doen en vind ik zo vet eruit zien, dus dat wil ik ook kunnen. Alleen de ademhaling is nog wel een dingetje ­čśë

Waag ook een sprong in het diepe!

Heeft jou dit verhaal ook geïnspireerd en wil je ook een nieuw avontuur aan gaan voor jezelf, maar dan op het gebied van de liefde? Meld je dan gratis en vrijblijvend aan op Capido en ontmoet duizenden singles in jouw regio!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen