Een goede relatie met jezelf

Geplaatst op 24 januari 2022, 15:28 uur door de redactie.

Ruben is afgestudeerd als Toegepast Psycholoog. Toen ik 19 jaar was kwam ik in mijn eerste, grootste en belangrijkste levensfase tot nu toe terecht. Met enige regelmaat schrijft Ruben een blog voor Capido vanuit zijn expertise namens zijn bedrijf Jouw Kracht Online.

´Hou eerst van jezelf voor je van een ander kunt houden.´ Je hebt vast wel eens van deze uitspraak gehoord. In de blog van vandaag gaan we kijken of dit ook wel klopt. Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld om een goede relatie met jezelf te hebben, en hoe ziet dit er dan eigenlijk uit?

Het is misschien stom om het antwoord al gelijk te geven maar het is zo klip en klaar dat ik het gelijk met je wil delen: ja! Een goede relatie met jezelf is belangrijk. Waarom? Simpel, er is nou eenmaal één persoon waar jij altijd, elke seconde en elk moment mee te maken hebt. En dat ben jij zelf! Een slechte relatie hebben met een ander is al vervelend, laat staan een slechte relatie met jezelf. 

Als je het moeilijk vindt om te beoordelen of je een goede relatie met jezelf hebt kan je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

  1. Hoe tevreden ben ik met mezelf?
  2. Waar ben ik wel en niet tevreden over bij mezelf?
  3. Hoe trots ben ik op mezelf?

Bovenstaande vragen gaan over eigenwaarde. Net zoals jij een ander waarde toedicht, doe je dat ook bij jezelf. Dit doe je automatisch. Iemand waar jij een goede relatie mee hebt is ook iemand waar je positieve waarde aan hecht. Daarom hangt het hebben van een goede relatie met jezelf samen met je eigenwaarde. Het hebben van een gezonde dosis zelfhumor, jezelf niet wegcijferen, zelfacceptatie en het waard vinden om voor jezelf te kiezen zijn allemaal aspecten die bijdragen aan een goede relatie met jezelf en vallen daarmee onder eigenwaarde. 

… Maar hoe krijg je dat dan? Je vindt jezelf tenslotte nou eenmaal leuk of niet leuk, toch? 

Gelukkig is dit niet waar. Het kan voor de een meer moeite kosten dan voor de ander maar uiteindelijk is iedereen in staat om zichzelf op z’n minst oké te vinden. Op dit punt komen is dan ook heel erg de moeite waard. Lees verder als je op zoek bent naar praktische tips die je kunnen helpen naar meer eigenwaarde. 

Maak jezelf trots

Als je werkt aan doelen die je gelukkig maken en normen en waarden nastreeft die bij je passen heb je simpelweg geen reden meer om jezelf niet aardig te vinden. Je máákt jezelf waardevol. Op deze manier krijg je goedkeuring van jezelf, omdat wat je doet zinvol en goed is naar jouw inzicht. Ga dus voor de doelen die jij zinvol vindt en geef jezelf daarna je eigen dik verdiende goedkeuring!

De uitdaging zit in de momenten dat je dit niet lukt, je kan tenslotte niet elke dag 6 gooien. Op deze momenten zijn zelfzorg en relativerend vermogen heel belangrijk. Beide zorgen ervoor dat jij je staande houdt en dat je straks weer kunt shinen op een betere dag. Mindere dagen horen er eenmaal bij!

Zelfliefde & waardering trainen

Ja het is echt zo: jezelf oké vinden is trainbaar. Je hersenen werken eenmaal zo dat als je iets vaak denkt, je datgene gaat geloven. Schrijf bijvoorbeeld aan het eind van elke week op wat je vindt dat je goed gedaan hebt. Binnen een aantal weken heb jij een hele lijst aan argumenten waarom jij trots op jezelf mag zijn.

Een tweede manier van trainen is het uiten van je gevoel. Jouw gevoel is jouw kern. Jezelf de ruimte geven om jezelf te uiten is een vorm van zelfwaardering. Je geeft jezelf tenslotte de ruimte om er te mogen zijn zoals je bent. Hoe je dit wil doen mag je helemaal zelf bepalen. Je kunt schrijven, tekenen, praten, muziek of leef je uit in je favoriete sport. 

Een derde manier is tijd maken voor jezelf. Een goede relatie is als een kampvuur: sta je te dichtbij, dan wordt het vuur te warm en word je verstikt. Sta je te ver weg, dan voel je de warmte niet meer en heeft de relatie geen effect. Beide versies zijn niet optimaal voor een goede relatie met jezelf of met anderen. Kortom: neem af en toe eens écht tijd voor jezelf. Net zoals je in een goede relatie met anderen investeert is het ook belangrijk om in jezelf te investeren om de relatie met jezelf goed te houden. Plan tijd in voor de dingen die jij leuk vindt om alleen te doen. 

Een goede band hebben met jezelf is een uitstekende basis om gezonde relaties met anderen aan te gaan. Het fijn hebben met jezelf geeft rust, zelfvertrouwen en meer geluk. Dit straal je uit naar anderen en je zult merken dat dit jouw leven ten goede komt!

Tevreden met jezelf?

Heb je na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen