Kees Momma docu ‘Kees vliegt uit’ op Videoland

Geplaatst op 29 maart 2021, 10:56 uur door de redactie.

Kees Momma heeft naar eigen zeggen klassiek autisme. Dat houd in dat hij altijd in een naar binnen gekeerde wereld leeft waarin alles perfect, harmonisch, mooi en schoon moet zijn. Doordat hij altijd graag in zijn eigen wereld wil zijn is hij overgevoelig voor prikkels van buitenaf die heel heftig overkomen. Die prikkels kunnen onvoorspelbaar zijn door harde geluiden, hoge temperaturen of dergelijke en dat zorgt ervoor dat zijn balans wordt verstoord.

Tekeningen Kees Momma

Één van Kees zijn passies is tekenen. Dat kan hij tot zo goed dat hij beroepstekenaar is geworden en voor verschillende opdrachtgevers hele gedetailleerde tekeningen maakt. Zijn autisme gebruikt hij dan ook in zijn voordeel. Door dat hij autisme heeft is hij in staat om zijn artistieke gave optimaal te ontplooien en tot grote werken te komen. Kees heeft deelgenomen aan kunsttentoonstellingen en heeft een solo-expositie gehad in het Centraal Museum in Utrecht. Zijn werk is ook internationaal erkend, waaronder in de Outsider Art Fair in New York.

Naast zijn talent voor tekenen, heeft Kees ook een grote passie voor modeltreinen, wat voortkomt uit zijn fascinatie voor een gestructureerde en voorspelbare omgeving. Het bouwen en onderhouden van zijn modeltreinbaan biedt hem een gevoel van rust en controle, waarbij hij zich kan concentreren op de kleinste details.

Een andere bijzondere interesse van Kees Momma is de Japanse taal. Hij heeft zichzelf deze taal eigen gemaakt en is hierin zeer bedreven. Ook hier komt zijn voorkeur voor structuur en detail naar voren: de Japanse taal is immers zeer gestructureerd en kent een groot aantal subtiele nuances. Kees heeft zelfs Japanse poëzie vertaald naar het Nederlands en is een groot liefhebber van de Japanse cultuur en esthetiek. Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe Kees zijn klassieke autisme inzet om zich te verdiepen in onderwerpen die hem fascineren en zich te ontwikkelen op gebieden waar hij zich prettig bij voelt.

Het beste voor Kees

In 2014 verscheen de documentaire Het beste voor Kees gemaakt door Monique Nolte die al sinds de jaren ’90 Kees volgt. Het grote publiek leert Kees kennen die op 50-jarige leeftijd nog bij zijn ouders thuis woont en zien hem met zijn modeltreinen spelen, Japans leren en dus ook tekenen.

Doordat alleen zijn moeder goed met zijn autisme kon omgaan was ook de vraag wie voor Kees gaat zorgen als zij er niet meer is. In de documentaire werd gevreesd dat Kees een vreselijke beslissing zou maken voor zijn leven wanneer zijn ouders er niet meer zouden zijn.

Kees vliegt uit op Videoland

Na de documentaire kochten de ouders van Kees een huis voor hem zodat hij op zichzelf kon gaan wonen. Echter is de band zo heftig dat de woning ingericht en wel klaar staat, maar Kees nog steeds bij zijn ouders woont. Kees gebruikt de woning als ‘kantoor’ en om zich terug te trekken.

In 2018 besloot Monique Nolte een vervolg Kees vliegt uit te gaan maken. Zoals de titel al doet vermoeden zal de documentaire gaan over de stap naar het zelfstandig wonen een hoofdrol spelen. Vanaf 2 april 2023 op Wereld Autisme Dag is de documentaire te zien op Videoland. Lukt het Kees om zonder de constante geruststelling van z’n ouders z’n weg te vinden in een wereld vol prikkels en veranderingen?

Daten met autisme

Heb je na het kijken van de documentaire of na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: HandicapNL
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen