De kracht van een positieve mindset

Geplaatst op 22 november 2021, 11:38 uur door de redactie.

Ruben is afgestudeerd als Toegepast Psycholoog. Toen ik 19 jaar was kwam ik in mijn eerste, grootste en belangrijkste levensfase tot nu toe terecht. Met enige regelmaat schrijft Ruben een blog voor Capido vanuit zijn expertise namens zijn bedrijf Jouw Kracht Online.

Vandaag gaan we het hebben over ‘mindset’. Kortweg de setting van je mind, ofwel je manier van denken. Ik neem je in deze blog mee in dit boeiende onderwerp, waarom het zo bepalend is en wat het nuttig maakt om er kennis over te hebben. Uiteraard krijg je ook tools mee om te zorgen dat jij de vruchten kan plukken van een positieve mindset.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: jouw mindset bepaalt je manier van leven, hoe je alles beleeft en hoe gelukkig je bent. Ik hoor je denken, ‘is dit echt zo bepalend?’ Mijn antwoord daarop is: ‘ja!’ Hoe jij denkt over de wereld om je heen, over jezelf en of je vaak positief of negatief denkt is bepalend. Laten we kijken naar een voorbeeld van twee personen die voor het eerst gaan kamperen om te zien hoe dit werkt.

Eli & Lena zitten samen in de auto onderweg naar hun bestemming. Eli baalt van het weer, het regent en hij had zo gehoopt dat het vandaag droog zou zijn. Het verkeer zit ook al niet mee denkt hij. Het is overal druk want het lijkt wel of iedereen op vakantie gaat vandaag. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen regent het nog steeds en Eli houdt er helemaal niet van om in dit weer buiten te zijn, laat staan om een tent op te zetten. 

Lena zit naast Eli in de auto en geniet van het feit dat ze samen droog en wel in de auto zitten. Ze komt helemaal in de vakantiesfeer en vindt het niet erg dat het druk op de weg is. Vandaag heeft Lena totaal geen haast. Misschien ontmoeten ze wel gezellige mensen op hun camping denkt Lena. Ze heeft nog nooit een tent opgezet maar het lijkt haar leuk om te leren. Het regent maar de temperatuur is prima denkt Lena, en niets is leuker om uiteindelijk in de tent te liggen, samen met haar maatje Eli, terwijl de regen zachtjes tegen het tentdoek roffelt. 

De werking van positief denken

Eli & Lena zitten min of meer in precies dezelfde situatie. Toch hebben beiden een totaal andere beleving van het moment. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met hoe ze over de situatie nadenken. Het voorbeeld is misschien heel zwart-wit, toch is dit precies hoe het werkt. Misschien lees je dit en denk je bij jezelf, ‘Ik vind het veel logischer hoe Eli denkt, regen is gewoon stom. Lena doet overdreven positief.’

Ik daag je uit om hier nog eens goed over na te denken: is dit echt zo? In werkelijkheid is de situatie zoals hij is, zonder oordeel. Het regent gewoon en ze rijden in een auto naar hun bestemming. Hier zit geen oordeel in, die plaatsen we uiteindelijk zelf. En zoals je in het voorbeeld hebt kunnen zien, kan je kiezen wat voor oordeel je plaatst. Lena koos er simpelweg voor om de situatie zo positief mogelijk te benaderen, het is ten slotte haar vakantie! En wat leverde haar dit op? Een veel positievere beleving van de situatie, waar Eli vooral bezig was met balen. 

Dit is in een notendop hoe positief denken werkt en dus bijdraagt aan een positieve mindset. Het leven wordt namelijk een stuk leuker als je vaker positieve gedachten genereert. Daarom daag ik je uit om de komende week bewust stil te staan bij willekeurige gebeurtenissen en hier een positieve gedachte bij te plaatsen. Dit kun je het beste doen door jezelf positieve vragen te stellen zoals: Wat is er goed gegaan deze week? Waar genoot ik van? Waar denk ik graag aan terug? Waar ben ik trots op vandaag?

Positief denken & daten

Ook met daten werkt dit mechanisme precies zo. Heb je net een date gehad? Probeer voor jezelf dan eens antwoord te geven op de volgende vragen: Wat maakt je trots op jezelf? Wat was je leukste ervaring? Wat heeft de date je opgeleverd? Ik weet zeker dat als jij bewust antwoord geeft op deze vragen dat je een lekker gevoel krijgt! Dat is precies wat je wilt en wat positief denken zo krachtig maakt. Met jouw positieve mindset maak je jouw leven en dat van anderen een stuk leuker!

Vond je dit een leuk artikel of heb je vragen hierover? Neem gerust contact met ons op en laat het ons weten!

Start met daten Inloggen


Beeld: Freepik
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen