Autisme en seksualiteit

Geplaatst op 26 maart 2021, 11:07 uur door de redactie.

Intimiteit en seksualiteit is voor iedereen net iets anders, maar toch ook hetzelfde zou je zeggen. Maar voor een deel van mensen met het Autisme Spectrum Syndroom (ASS) wordt het aanraken, vrijen en seks toch als onprettig ervaren. Dit omdat er veel prikkels bij komen kijken, maar dat neemt niet weg dat er zeker wel interesse is in seks bij mensen met autisme. Uit onderzoek blijkt zelfs dat veel jong volwassen met autisme al seksuele ervaring hebben.

Wel of geen voorspel?

Niet iedereen kan het aanraken en het knuffelen goed hebben. Je zou zeggen dan bouw je het op, maar in verband met de vele prikkels die ontstaan kan voorspel dus te veel van het goede zijn. Daarom slaan vooral vrouwen het voorspel over en houden het bij de daad zelf.

Ook is het een kenmerk dat mensen met autisme vast houden aan rituelen en patronen zoals herhaaldelijke bewegingen, maar ook tijds- en/of plaatsgebondenheid en voorspelbaarheid. Dus dat plotseling seks op een ander tijdstip of bijvoorbeeld een gekke locatie niet snel zou plaatsvinden.

Communicatie en empathie

Communicatie is bij seks heel belangrijk. Het is goed om te weten wat je bedpartner wel of niet fijn vindt. Echter is het voor mensen met ASS op sociaal vlak soms lastig te communiceren. Ook iemand met autisme niet goed aanvoelen wat de ander fijn of juist onprettig vindt.

Wil je na het lezen van deze blog ook eindelijk die stap zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


Beeld: Freepik.com
   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen