Autisme en relaties

Geplaatst op 06 mei 2020, 09:59 uur door de redactie.

Je hebt autisme en je bent verliefd, of je hebt iemand gevonden die autisme heeft. Sommige zien het niet als probleem, andere zien het als een uitdaging. Feit blijft dat iedereen behoefte heeft aan liefde en genegenheid, of je nu autisme hebt of niet. In deze blog proberen we een antwoord te geven wat autisme en liefde kan betekenen. Hoe kijkt een persoon met autisme naar een date? Wat komt er allemaal bij een relatie met een autist kijken? En hoe kunnen beiden partijen het beste omgaan met autisme en relaties?

Autisme en Liefde, waar let ik op?

Binnen een relatie zijn een aantal aspecten erg belangrijk om deze succesvol te maken. Deze gelden voor iedereen en de een gaat hier heel natuurlijk mee om en iemand met autisme kan dit soms wat lastiger vinden. Om beter te kunnen begrijpen hoe autisme van invloed is op een relatie hebben we een aantal factoren benoemd die belangrijk zijn voor de basis:

1. Inlevingsvermogen
Iemand met autisme vindt het soms moeilijker om het gevoel van een ander aan te 
voelen en zich daarin goed te kunnen inleven. Dit komt omdat het inlevingsvermogen soms op een andere manier ontwikkeld is of door het vele analyseren. In plaats te handelen op gevoel, probeert iemand met autisme een probleem op een wiskundige manier op te lossen. Omdat gevoel een belangrijk onderdeel is van een relatie, kan dit de relatie erg onder druk zetten.



Dit betekent natuurlijk niet dat als je autisme hebt, jij je niet helemaal kan inleven in 
de gevoelens van een ander. Het is alleen belangrijk om je gevoelens uit te spreken. 
Zo zijn jullie beide op de hoogte van elkaars gevoel, kun je samen naar een 
eventuele oplossing zoeken waardoor je zal merken dat autisme en relaties prima samengaan.

2. Non-verbale communicatie
Met non-verbale communicatie wordt communicatie zonder woorden bedoelt. Het opvangen 
van subtiele gebaren via de lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen vindt iemand met 
autisme dan soms ook moeilijk.



Dit hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Door te laten weten wat je met 
sommige gebaren en gezichtsuitdrukkingen bedoelt en een gebaar ook wel eens te 
vervangen door woorden, is miscommunicatie gemakkelijk te voorkomen. Bespreek dit eens met elkaar en kijk of jullie op 1 lijn liggen of dat er een andere interpretatie is van een non – verbaal gebaar. Wat ook leuk kan zijn, bedenk samen eens een eigen non verbale gebaar die alleen jullie kennen. Altijd leuk om die te doen als er andere mensen zijn en alleen jullie de betekenis weten. 


3. Iniatief tonen
Of het nu om een liefdesrelatie of vriendschap gaat, initiatief tonen in een relatie vinden vele mensen lastig, met of zonder autisme. Sommige mensen vinden het dan even lastig om zich aan te passen in bepaalde situaties. Mensen kunnen soms teveel nadenken over de beste manier om met iemand om te gaan en te voldoen aan zijn of haar verwachtingen. Dit kan het contact dus erg vermoeiend maken.



Wellicht heb jij ook wat meer moeite om het initiatief te nemen, maar daar tegenover staat dat je vaak wel een erg goede luisteraar bent die erg gesteld is op de wensen en behoeften van zijn of haar partner. Dit kan een groot voordeel zijn als je kijkt naar autisme en relaties. Geen initiatief nemen, betekent dus absoluut geen desinteresse! Vraag je partner ook gewoon of hij of zij je een hint kan geven indien nodig. Zo maak je het een stuk eenvoudiger voor beide.

4. Structuur en voorspelbaarheid
Jij kan het erg belangrijk vinden om te weten waar je aan toe bent. Kleine veranderingen kunnen al voor veel spanning zorgen. Een vaste structuur kan daarom erg fijn zijn en veel bijdragen aan het succes van de relatie. 



Een vaste structuur is niet iets wat alleen hoort bij iemand met autisme. Iedereen, of je nu wel of geen autisme hebt, is gebaat bij structuur in zijn leven, zeker tijdens een relatie. Door te weten waar jullie aan toe zijn, zorg je voor rust in je hoofd. Maak daarom samen bijvoorbeeld een agenda voor de aankomende weken. Bespreek de activiteiten samen, plan dingen voor jezelf in maar ook samen. Je zal merken dat dit voor veel rust zorgt. Een relatie met een autist is eigenlijk niet veel anders dan met iemand die geen autisme heeft. Belangrijkste is gewoon, maak het bespreekbaar!

5. Interesses
Autisten hebben vaak maar een aantal interesses waar ze helemaal in opgaan. Ze geven 
deze interesses veel tijd en aandacht en kunnen soms daarbij voorbijlopen aan de interesses 
van iemand anders. Dit kan voordelig zijn als dezelfde interesses worden gedeeld, maar 
ook lastig zijn wanneer dit niet zo is.



Een relatie is echter vaak gebaseerd op gedeelde interesses. Er is niks mooier dan 
samen een passie kunnen delen. Maar niet iedereen heeft uiteraard dezelfde interesses 
en dat is helemaal niet erg. Geef elkaar gewoon de ruimte om te kunnen doen wat je het 
liefste doet. Respecteer dit en maak er ook afspraken over. Bijvoorbeeld, elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 doet ieder wat voor zichzelf. Daarna brengen jullie weer samen wat tijd door en vraag je elkaar wat je die ochtend hebt gedaan. Zo leer je weer van elkaar. Wat ook leuk kan zijn is om elkaars interesses eens mee te maken. Doe dus een keer mee of verdiep je erin. Zo kom je er wellicht achter wat het zo leuk maakt en wie weet heb jij ook weer een nieuwe hobby erbij.

6. Prikkels
Prikkels zijn overal. Muziek, verkeer, drukte, klokken. De één sluit zich er makkelijk voor af maar bij mensen met autisme worden de prikkels van buitenaf vaak niet gefilterd. Het dempen van alle prikkels is moeilijk, waardoor ze snel overbelast raken. Een groot deel van je energie wordt dan ook gebruikt voor het kunnen omgaan met deze prikkels.


In een relatie zijn echter ook genoeg prikkels aanwezig. Soms is het dus helemaal niet 
erg om wat extra gevoelig te zijn voor de prikkels van je partner. Je een prikkelend 
gevoel geven, is immers wat liefde doet. Bespreek dit ook weer met elkaar en geef duidelijk aan wanneer het even teveel voor je wordt. Je partner kan hier dan rekening mee houden of je bijvoorbeeld helpen door wat prikkels weg te nemen (muziek, te veel mensen thuis etc).

Autisme en liefde

Door al deze symptomen kan het aangaan en onderhouden van een liefdesrelatie dus een uitdaging zijn. Zowel voor degene met autisme als de partner. Belangrijk is om samen te kijken naar de valkuilen in de relatie. Er in contact over te blijven en dingen uit te spreken, zodat jullie elkaar blijven begrijpen. Inzicht is van belang. Zonder inzicht in de autisme en de verwachtingen van jou als partner, zal het moeilijk zijn om de relatie in stand te houden. Je zal zien dan zien dat autisme en liefde prima samengaan. Maar wat kan je nu wel en niet verwachten in een relatie met autist?

Verwachtingen

Iedereen heeft bepaalde verwachtingen van een relatie en deze kunnen erg variëren. Echter kunnen verwachtingen bij autisme en relaties nog iets meer variëren. Wat vaak blijkt is dat de verwachtingen van de partner te hoog gegrepen zijn voor degene met autisme. Het uitspreken van de verwachtingen naar elkaar kan daarbij helpen. Zo ontstaat er meer begrip in de relatie en voorkom je dat een iemand teleurgesteld wordt doordat er niet aan zijn of haar verwachtingen wordt voldaan. Bespreek allebei hoe je je betrokkenheid in een relatie tot uiting brengt zodat hier geen misverstanden over ontstaan.

Wat kun je verwachten van de combinatie autisme en liefde?

Iedereen heeft bepaalde verwachtingen van een relatie en deze kunnen erg variëren. Echter kunnen verwachtingen bij autisme en relaties nog iets meer variëren. Wat vaak blijkt is dat de verwachtingen van de partner te hoog gegrepen zijn.. Het uitspreken van de verwachtingen naar elkaar kan daarbij helpen. Zo ontstaat er meer begrip in de relatie en voorkom je dat een iemand teleurgesteld wordt doordat er niet aan zijn of haar verwachtingen wordt voldaan. Bespreek allebei hoe je je betrokkenheid in een relatie tot uiting brengt zodat hier geen misverstanden over ontstaan.

Daten met iemand met autisme

Naast dat het voor iemand met autisme moeilijk kan zijn om te daten, is het voor jou ook een uitdaging. Misschien liep de eerste date niet erg soepel of was diegenen niet precies wat je had verwacht. Gooi niet gelijk de handdoek in de ring, maar geeft het nog een kans. Iemand met autisme laat meestal niet gelijk het achterste van zijn tong zien. Spreek meerdere keren af en leer elkaar stukje bij beetje beter kennen. Bouw het vertrouwen dat als basis kan dienen voor een eventuele relatie. Probeer je in te leven in de persoon en daarop in te spelen.

Relaties zijn nu eenmaal ingewikkeld. Toch is het voor iemand met autisme nog net iets moeilijk om zich in het liefdescircuit te begeven. Maar ook als (toekomstige) partner van een autist kan dit vele vragen oproepen. Hou contact met elkaar en leer elkaar begrijpen. Liefde is bevooroordeeld!

Heb jij ervaringen met autisme en liefde? Of heb je tips voor een relatie met een autist? Laat het ons dan weten door te reageren of een mailtje te sturen naar info@capido.nl

Autisme en relaties

Wil je in contact komen met andere lotgenoten die ook autisme hebben of ben je op zoek naar leuke singles? Neem dan een gratis account en probeer het uit. Klik hier om je in te schrijven. Wij weten zeker dat autisme en liefde samengaan.

Uiteraard kan je ook direct een abonnement afsluiten. We hebben diverse mogelijkheden en je zit nergens aan vast. Klik hier voor meer informatie over de abonnementen.

Heb je na het kijken van de serie of na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen