April, May en June recensie

Geplaatst op 23 augustus 2020, 07:40 uur door de redactie.

Sinds kort is de speelfilm April, May en June te zien bij Videoland. De speelfilm die in 2019 in de Nederlandse en Belgische bioscopen te zien was gaat over drie zussen en een broer die hun moeder Mies verliest aan kanker. Broer Jan heeft zware autisme, dus na het vertellen aan de zussen was meteen de vraag wie er voor Jan gaat zorgen.

De film is bedacht door Linda de Mol die samen met Tjitske Reidinga en Elise Schaap de hoofdrollen vormen. Linda vertelde in een interview met de TV krant “Al een tijd stond het heel hoog op mijn wensenlijst om een zussenfilm te maken. Het liefst van verschillende vaders, omdat het in een samengesteld gezin niet vanzelfsprekend is dat je een goede band met elkaar krijgt. Het was ook in de tijd dat mijn eigen vader overleed. Dat is via euthanasie gegaan. Iedereen die hem dierbaar was, was erbij. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. En hoe verdrietig het ook was, je beseft op dat moment ook wat een belangrijke steunpilaar familie in je leven is.” 

Gelukkig was de film niet helemaal beladen met zware onderwerpen. Ook kwam de liefde om de hoek kijken. Zo was het daten met allemaal verschillende mannen dochter May van niemand vreemd. In het begin lag May in bed met een getrouwde man. En later ging ze op date met de huisarts wie de euthanasie moest uitvoeren.

De verhaallijn was nog niet sterk genoeg. Na het zien van de documentaire “Het beste van Kees” inspireerde het Linda zo erg dat de ouders van Kees hun leven hebben ingericht op het zorgen voor de autistische zoon. Dat van daar uit het personage van de autistische broer Jan is voortgekomen.

Het beste voor Kees

De documentaire Het beste van Kees uit 2014 gemaakt door Monique Nolte is nogal spraakmakend. Kees is namelijk extreem autistisch, maar ook behoorlijke intelligent en spreekt met deftige woorden. Zo kan hij onder meer Japans spreken en lezen en gedetailleerd tekenen. Wanneer het niet gaat zoals hij dat in zijn hoofd heeft kan hij behoorlijk in woede uitbarsten en schelden. Alleen zijn moeder kan hem weer tot bedaren brengen en goed met zijn extreme autisme omgaan.

Doordat alleen zijn moeder goed met zijn autisme kon omgaan was ook de vraag wie voor Kees gaat zorgen als zij er niet meer is. In de documentaire werd gevreesd dat Kees een vreselijke beslissing zou maken voor zijn leven wanneer zijn ouders er niet meer zouden zijn. Intussen woont Kees vijf jaar na de documentaire op zichzelf en is Monique Nolte bezig met een vervolg Kees vliegt uit. 

Inspiratiebron voor April, May en June

Wanneer je de film April, May en June kijkt zie je wel overeenkomsten tussen broer Jan en Kees Momma. Zo moet broer Jan ook volgens een strak schema leven en weten welk weer het de volgende dag wordt zodat hij zich erop kan voorbereiden. Het grootste verschil is dat Kees een fascinatie heeft voor treinen en Jan eentje voor vissen en dat Jan zijn vader nog nooit heeft gezien. Moeder Mies was in de film nogal van de losse contacten vandaar dat zij vier kinderen had van allemaal verschillende mannen en dus een samengesteld gezin vormde.

In de film gaan de drie zussen op zoek naar vader Matthias van Jan. Uiteindelijk vinden ze de vader via een zoektocht en blijken vader en zoon het redelijk met elkaar te kunnen vinden. Als klap op de vuurpijl vonden April en Matthias elkaar ook nog heel erg leuk en werden verliefd op elkaar. 

Tot slot kwam het hele gezin en alle vaders samen bij het sterfbed om afscheid te nemen wanneer moeder Mies euthanasie doet.

Heb je na het kijken van de serie of na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar zelfs berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen