Angst tegengaan op je date

Geplaatst op 19 oktober 2021, 13:13 uur door de redactie.

Op een eerste date gaan kan hartstikke spannend zijn. Vaak ken je degene waarmee je op date gaat nauwelijks of helemaal niet. Je bent op elkaar aangewezen en misschien gaan jullie wel iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan… spannend! Je stelt je open om een ander wat van jou te laten vinden. Wat denkt de ander allemaal over jou? En dan wil je het liefste ook nog een goedlopend gesprek want stel je voor dat er een stilte valt?

Angst om te daten

Er zijn genoeg momenten tijdens een date voor te stellen die spannend zijn en dat kan vervelende lichamelijke sensaties met zich meebrengen. Je kan denken aan zweten, een verhoogde hartslag, klamme handen of een brok in je keel. Dit zijn allemaal lichamelijke sensaties die horen bij angst. Angst is een natuurlijk mechanisme van ons lichaam om ons te beschermen en klaar te maken voor actie in gevaarlijke situaties. Angst is daarmee heel nuttig: het stelt je in staat om te reageren op gevaar. Er is echter ook een groot nadeel aan dit systeem. Soms dénk je dat je in gevaar bent en treedt het beschermingssysteem in werking terwijl er in werkelijkheid geen gevaar is. Dit kan in heel veel verschillende situaties optreden, bijvoorbeeld met daten.

Onbekend maakt onbemind

Ons oerbrein zegt eigenlijk: een date is onverstandig want het is onbekend en dat kan gevaarlijk zijn! Deze boodschap komt uit ons onderbewustzijn. Als we echter bewust nadenken weten we best dat er geen letterlijk gevaar dreigt. Het is niet precies bekend hoeveel mensen er gestorven zijn door te daten, maar we kunnen ervan uit gaan dat dit getal bijzonder laag ligt 😉.

Daten mag best wel een beetje spannend zijn. Dit betekent namelijk ook dat je iets onbekends gaat ontdekken en je grens gaat verleggen. Het is vooral belangrijk dat de angst beheersbaar is en je niet tegenhoudt om te doen wat je wil gaan doen. Je zult merken dat als je vaker op date gaat dat je angst ook minder wordt: je oerbrein heeft inmiddels ook geleerd dat daten niet zo gevaarlijk is als dat het dacht.

3 tips om daten met angst tegen te gaan

Wat kan je doen om die angst beheersbaar te houden en je niet te laten tegenhouden om op date te gaan? Ik geef je 3 tips!

1. Schrijf voor jezelf jouw droomdate uit

Je angst spiegelt je voornamelijk een beeld voor van vervelende dingen die kunnen gebeuren: je stelt je voor dat iemand je niet leuk vindt, dat het gesprek stroef loopt of dat de date om wat voor reden ook helemaal in het water valt. Logisch dat je hier niet blij van wordt. Probeer dit eens: schrijf eens een verhaal over hoe jouw date zou zijn als deze fantastisch verloopt. Dit voelt misschien raar en je denkt misschien: dit is toch niet realistisch? Is het dan wel zo realistisch en nuttig om je voor te stellen hoe het helemaal mis gaat? Deze oefening helpt je vooral om jezelf heel goed te herinneren waarvoor je het doet: voor een leuke kennismaking, een mooie ervaring met een ander en de kans op het vinden van liefde!

2. Doe een ademhalingsoefening

De lichamelijke sensaties die je voelt bij angst kunnen vervelend zijn. Er zijn een aantal dingen die je hiertegen kunt doen. Je lichaam denkt dat het moet voorbereiden op actie dus je hartslag gaat omhoog. Jij gaat je lichaam nu laten weten dat je juist ontspannen mag zijn en dat er geen gevaar is. Dit kan heel goed door je ademhaling te controleren. Adem rustig en langzaam in en probeer je buik op te blazen als je dit doet. Adem vervolgens rustig uit en wacht daarna een paar seconden om weer in te ademen. Op deze manier houd jij controle over je ademhaling en daarmee ook je angst! Mocht dit lastig voor je zijn dan is het goed om te weten dat je ook mét deze sensaties kan daten. Zodra ons brein doorheeft dat er geen gevaar is neemt onze angst af en verdwijnen daarmee ook de vervelende lichamelijke sensaties.

3. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder angst. Zorg bijvoorbeeld dat je kleding draagt waar jij je zelfverzekerd en prettig in voelt. Zie je op tegen het voeren van een gesprek? Je kunt prima van tevoren nadenken over onderwerpen waar je over wil praten of vragen die je wil stellen. Dan heb jij in je achterhoofd zitten dat je je daar minder zorgen over hoeft te maken! 

Het kan helpen om er met anderen over te praten, je angst te delen of ervaringen van anderen te lezen. Neem eens een kijkje op Capido en ontdek meer!

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? Hielpen de tips? Heb je vragen? Laat het ons vooral weten!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen