Aangepast wonen voor rolstoelgebruikers

Geplaatst op 15 september 2022, 09:39 uur door de redactie.

Je wilt op date met iemand die in een rolstoel zit. Door die beperking laat jij je natuurlijk niet tegenhouden, maar er zijn een aantal dingen anders dan je zonder deze beperking gewend zult zijn. In deze blog vertellen we je meer over een rolstoelgebruiker aangepaste woning.

Woning voor mindervalide

Een huis met veel trappen, dat is voor een rolstoelgebruiker logischerwijs niet handig. Daardoor woont bijna iedereen in een rolstoel in een gelijkvloers appartement. Als dit niet op de begane grond is, wordt er gebruik gemaakt van een lift.

Drempels bij de deur zijn met een rolstoel onhandig. Er wordt gebruik gemaakt van een oprijplaat en een drempelloos huis. Binnenshuis staan de meubels wat verder uit elkaar, waardoor het makkelijk manoeuvreren is met de rolstoel.

Rolstoeltoegankelijke badkamer

De rolstoel badkamer is vaak een stuk ruimer dan de gemiddelde badkamer en daardoor makkelijker toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Je vindt hier vaak een inloopdouche met een al dan niet opklapbaar douchezitje, een sta-op toilet en een aangepaste wastafel.

Aangepaste keuken voor rolstoel

In de keuken zijn verschillende aanpassingen gedaan. Zo is het aanrechtblad een stuk lager en is er vaak een aangepaste kookplaat, met afdoende knieruimte onder het aanrecht. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een hoog-laag keuken. Conventionele bovenkastjes zul je niet snel tegenkomen, al bestaan er wel bovenkastjes die je naar beneden kunt laten zakken.

Hulpmiddelen voor lichamelijke beperking

Er zijn verschillende bedrijven en projecten die aangepaste meubels of hulpmiddelen maken. ThisAbles is een mooi voorbeeld. Een Israëlische project ontwikkeld in samenwerking met IKEA handige hulpmiddelen, die je gratis kunt downloaden en met een 3D printer kunt laten printen. Zo bieden ze onder meer Easy Handle, een handige verbreedde deurgreep, Glass Bumper – die voorkomt dat je met de rolstoel het glas uit de vitrinekast rijdt – en de Insider, waarmee je een spiegel kunt bevestigen om te zien wat er op de hoge plank ligt.

Rolstoelvriendelijke tuin

De tuin dient vanzelfsprekend goed begaanbaar te zijn. Daardoor is een stabiele, vlakke, maar stroeve ondergrond gewenst. Grote tegels zijn erg praktisch, maar de gehele tuin betegelen is niet zo mooi en kan in de zomer veel warmte afgeven. Je kunt er ook voor kiezen om in een deel van de tuin kunstgras te leggen. Dit is met de rolstoel heel goed begaanbaar, wordt een stuk minder warm en ziet er natuurlijk veel gezelliger uit. Bovendien kost het weinig onderhoud.

Ook in de tuin zijn trapjes niet handig. Mocht er hoogteverschil zijn, kies dan voor het
aanleggen van een flauwe helling. Verhoogde borders kunnen een uitkomst bieden voor
het tuinonderhoud. De borders moeten daarnaast niet meer dan een armlengte diep
zijn. Zo kan de rolstoelgebruiker zonder verdere hulpmiddelen tuinieren.

Daten met een lichamelijke beperking

Heb jij, met of zonder lichamelijke beperking, na het lezen van deze blog ook zin om eindelijk die stap te zetten? Kijk dan eens geheel vrijblijvend rond op de site van Capido. Hier zitten meerdere singles op die net zoals jij ook op zoek zijn. Je kan elkaar berichtjes sturen of iemand laten weten dat je diegene wel leuk vindt. Zo kan je het eens rustig proberen, zit je nergens aan vast en wie weet kom jij bij Capido straks jouw droompartner tegen. Zet hem op!

Start met daten Inloggen


   
Deel dit artikel:      

Andere blogs die je kunt lezen